În deschiderea celei a XV-a ediții a Programului ”Paștele în Bucovina”, de pe scena amenajată în centrul Sucevei, președintele Consiliului Județean, Gheorghe Flutur, a spus că ”Bucovina devine pe zi ce trece un tezaur al României”. Evenimentul organizat de Consiliul Județean Suceava prin Centrul Cultural Bucovina și Muzeul Național al Bucovinei și în parteneriat cu Primăria Sucevei a fost transmis în direct de televiziunea cu acoperire națională Tradițional TV.
Domnul Flutur, care era îmbrăcat în costum popular, a venit însoțit de soția sa, interpreta de muzică populară Ana Ilca Mureșan, și a urcat pe scenă alături de primarul Ion Lungu și de viceprimarul Lucian Harșovschi.
A declarat domnul Flutur: ”Hristos a înviat! De-aici, de la Suceava, din Cetatea marelui Ștefan, astăzi, așa cum făceam odată, Paștele sărbătorit la el acasă. Mulțumesc participanților, Corului de la Bosanci, celor de la Salcea, mulțumesc Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Îi salutăm de aici, de la Suceava, pe toți românii și le dorim un Paște în tihnă, liniște, fericire, îi așteptăm să vină în frumoasa Bucovină. Pe fundal se aud clopotele Bucovinei, un proiect pe care l-am inițiat tocmai din 2009, atunci cînd venea pentru prima dată Lumina Sfîntă aici, la Suceava. De-atunci, dragii mei, 15 ani la rînd am avut șansa, și mulțumim bunului Dumnezeu, să primim Lumina Sfîntă la Suceava, să vină foarte mulți credincioși aici. A înflorit turismul religios. Nu se poate mai profund și mai sentimental decît pe Corul de la Bosanci, acești gospodari, răzeși ai lui Ștefan cel Mare în bundițe brumării, în costume tradiționale, zîmbesc, rîd, în fața dumneavoastră, în fața țării, și vă cîntă frumos de-aici. Din Cetatea lui Ștefan vă dorim încă o dată multă sănătate, liniște și eu cred că e obligația noastră să facem ce făceam odată: veneam la biserică să tragem clopotele, să batem toaca, să ciocnim un ou roșu, și astăzi asta se întîmplă la Suceava”.
Gheorghe Flutur a adăugat: ”De aceea, eu le mulțumesc tuturor celor care țin la tradiții și la obiceiuri, fiindcă Bucovina devine pe zi ce trece un tezaur al României, un tezaur al autenticului, al lucrului curat, lucrului care vine din poporul român, și indiferent în ce direcție ar merge omenirea, atîta timp cît Bucovina are astfel de oameni și astfel de obiceiuri, noi trebuie să avem siguranța că știm să păstrăm, că știm să fim români adevărați. Mulțumesc partenerilor mei, Primăria Suceava, domnului primar Ion Lungu, viceprimarului Lucian Harșovschi, de fiecare dată au fost alături de noi în organizarea de evenimente, și încă o dată respectul meu pentru Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, Înalt PreaSfințitului Părinte Calinic, pentru parteneriatul pe care-l avem, și-n felul acesta administrația publică și Biserica fac împreună lucruri care sînt așteptate de români. Hristos a înviat și sărbători în liniște, dragi români, dragi bucovineni!”.
La rîndul său, primarul Ion Lungu a declarat: ”Dragi suceveni, dragi români, Hristos a înviat! Mă bucură faptul că acest proiect, <Paștele în Bucovina>, continuă astăzi, după ce aseară a venit Lumina Sfîntă de la Ierusalim. Chiar dacă noi nu mai putem merge acum la Ierusalim sau mergem mai greu, a venit Ierusalimul la noi, a ajuns Lumina Sfîntă, și ne-am bucurat cu toții de cea mai veche minune a creștinătății, aprinderea Luminii Sfinte. Iată că, așa cum spuneam, cea mai mare sărbătoare a creștinătății, Paștele, îl sărbătorim astăzi la Suceava cu acest concert deosebit, cu aceste evenimente deosebite și sigur că, așa cum spunea domnul președinte, este un proiect care există la Suceava din 2009. Eu cred că, așa cum puteți constata și dumneavoastră, și Dumnezeu ține cu noi, iată, o splendidă zi de vară astăzi, în prima zi de Paști. Eu vreau să vă mulțumim pentru numărul mare de participanți. Eu vă doresc pace, liniște sufletească, sănătate și să dea Dumnezeu să fie pace și la anul să ne întîlnim, tot așa, cu acest proiect <Paștele în Bucovina>. Hristos a înviat!”.
În fața celor aproximativ 1.000 de spectatori a vorbit și Lucian Harșovschi: ”Ștefan cel Mare veghează la noi de la Cetate și cred că este un moment în care trebuie să ne gîndim mai mult la noi, la cei dragi, pentru că în tumultul zilelor noastre, cînd sîntem agitați și avem nevoie să fim tot timpul pe fugă, uitați-vă că astfel de momente sînt foarte importante: <Paște în Bucovina>, un eveniment care este de tradiție, un eveniment care ne face cinste nu doar aici în județul Suceava, ci în toată România, pentru că sînt foarte mulți turiști care vin, vin pentru tradiții, pentru a ne vedea obiceiurile.
Or, sărbătoarea este motiv de liniște, de pace sufletească, dar și de învățături, să învățăm să fim mai buni, să ascultăm mai mult, să ajutăm mai mult. Și această sărbătoare a Paștelui este un moment și cred eu că tradiția trebuie dusă mult mai departe, pentru că e bine să fii modern și să păstrezi din ce este tradițional, pentru că avem o istorie bogată și această istorie trebuie dusă de noi mai departe”.
Prin centrul Sucevei a fost permanent un du-te – vino și este posibil ca la spectacolul organizat în cadrul programului ”Paștele în Bucovina” să fi asistat în total peste 1.500 de spectatori.
Au prezentat recitaluri Corul de la Bosanci, Grupul vocal CUNUNA BUCOVINEI din Cîmpulung Moldovenesc, Alexandra Dan, Corul de copii al Parohiei Salcea, Mariana Maloș, Grupul folcloric DOR de la Moara, Grupul vocal MOLDAVA din Fălticeni, Grupul folcloric OBCINA STÎNIȘOAREI din Mălini, Ovidiu Lipan Țăndărică și Fanfara 10 PRĂJINI.