Șeful Serviciului Salvamont Vatra Dornei, Petru Ariciuc, este de părere că satul Ciocănești merită să fie desemnat cel mai frumos sat turistic din lume. Din România, Ciocăneștiul s-a calificat alături de satele sibiene Rășinari și Biertan la etapa mondială a concursului <Best Tourism Villages>. Șeful salvamontiștilor dorneni a declarat, prin telefon, la Radio Top: „La Ciocănești vedem de 20 de ani un efort al administrației locale în a promova satul pictat, tradițiile. Avem Festivalul Păstrăvului și Festivalul Ouălor Încondeiate, care la un moment dat au fost sprijinite de niște branduri puternice de apă din România. Cele două festivaluri atrag foarte mulți turiști, iar elementul de bază îl constituie tocmai tradiția din Bucovina. Să spunem că Festivalul Ouălor Încondeiate din perioada Sărbătorilor Pascale este mai ușor de organizat, fiindcă ai toate elementele. În schimb, cînd se organizează Festivalul Păstrăvului și Săptămîna Plutăritului este un efort foarte mare făcut de administrația locală”.
Petru Ariciuc a continuat, spunînd: „Timp de patru zile se coboară în fiecare zi aproximativ cîte o oră cu plutele la vale, pe Bistrița. Albia și-așa este destul de săracă în apă și se face un șenal pentru ca plutele să poată pluti. Sînt patru sau cinci plute care se leagă una de alta. Sînt 70-80 de oameni care parcurg într-o singură zi acel traseu. Sînt cîteva sute de oameni care beneficiază de plimbarea cu pluta. Apoi, sîmbăta și duminica este Festivalul Păstrăvului în centrul Ciocăneștiului. Totul este tradițional și lumea vine îmbrăcată în costum popular. Eu cred că Ciocăneștiul merită premiul mondial”.
Satul cîștigător al concursului <Best Tourism Villages> va fi anunțat în luna decembrie. Cele 9 criterii de selecție pe baza cărora s-au întocmit punctajele finale fac referire la resursele culturale și naturale, promovarea și conservarea resurselor culturale, durabilitatea economică, durabilitatea socială, dezvoltarea mediului, dezvoltarea turismului și integrarea lanțului valoric, guvernanța și prioritizarea turismului, infrastructura și conectivitata, sănătatea, siguranța și securitata. Suplimentar au fost notate și fotografiile și videoclipurile de prezentare a destinațiilor. Cele trei sate din România au șansa de a fi desemnate <Best Tourism Villages> sau de a fi incluse în Programul Upgrade, prin intermediul căruia vor beneficia de suport din partea Organizației Mondiale a Turismului și a partenerilor pentru îmbunătățirea domeniilor de activitate.