În campania electorală s-a discutat mult despre acordarea de subvenții pentru agricultorii români la nivelul altor țări din Uniunea Europeană, însă acestea nu au fost majorate deocamdată. Despre acest subiect, fermierul sucevean Mihai Flutur a spus într-o emisiune la Radio Top: ”Deocamdată subvențiile au rămas, inclusiv în 2024, cam tot la nivelul la care au fost în 2023. Nu s-a făcut nici un pas spre a ajuta fermierii. Este foarte greu”.
Fermierul Flutur a precizat că eventuale subvenții mărite ar fi fost foarte bine venite, mai ales că anul acesta este unul foarte dificil pentru agricultură din cauza secetei. A declarat acesta: ”Seceta și grindina… Sînt fermieri în județ care efectiv sînt distruși. Inclusiv noi, pe partea Ițcani… Eu sînt afectat cu vreo 60 de hectare din 180 pe care le lucrez”.
Ploile din ultima vreme au ajutat, dar foarte puțin, potrivit agricultorului sucevean. A spus acesta: ”Ploile din ultima vreme au fost, într-adevăr, o gură de oxigen, dar vin 10 zile de caniculă cu 34-35 de grade Celsius. Au fost precipitații între 50 și 80 litri în jurul Sucevei, dar, din păcate, se evaporă”. Domnul Flutur a adăugat: ”Și înainte de a veni ploaia era secetă masiva. Păioasele, rapița au suferit foarte mult. Producția este undeva la jumătate”.
Întrebat dacă la floarea-soarelui se stă mai bine, dat fiind faptul că aceasta s-a dezvoltat foarte frumos pe cîmpurile din jurul Sucevei, Mihai Flutur a spus: ”Floarea este extraordinară, dar problema este că acum are nevoie de apă ca să umple bobul, or, dacă nu are ploaie… Îi mai trebuie o lună, o lună și jumătate de măcar 60-70 de litri de apă”. Cît despre porumb, domnul Flutur a afirmat: ”Dacă nu a avut necesarul de apă, capitolul este închis acolo”.
Pe de altă parte, zona județului nostru se prezintă încă bine față de ce se întîmplă în alte zone ale țării. Mihai Flutur a dat exemplul unui prieten din Brăila, care a rămas fără nimic. A povestit acesta la Radio Top: ”Săptămîna trecută vorbeam cu un prieten din Brăila, efectiv plîngea la telefon. I-a luat banca utilajele, acum urma să-i ia casa, a primit un termen de 3 luni de zile să se mute… cumplit. Și avea tot sistemul de irigație pus la punct. A avut o mică dispută, nu a avut apă pe canale și s-a terminat”.
O altă problemă cu care se confruntă agricultorii este lipsa asigurărilor împotriva secetei. A precizat fermierul sucevean: ”Sînt companii care asigură culturile și sînt și firme serioase, dar nimeni nu asigură la secetă. Din păcate, lucrurile o vor lua pe un drum tot mai greu pentru fermieri. Mă refer în privința apei, pentru că seceta se accentuează de an la an. Dacă nu se vor gîndi niște proiecte pentru micii fermieri… Trebuie pentru fermierii din Suceava sau din Neamț să fie implementate niște proiecte pentru sisteme de irigație. Eu chiar anul viitor îmi voi achiziționa un sistem de irigație”. Statul nu subvenționează în momentul de față astfel de investiții, iar proiectele care sînt mai avantajoase se adresează marilor fermieri.
Fermierul sucevean a conchis: ”Ne dăm cu sîngu-n dreptul. Din ’86, dacă nu mă înșel, canalul Siret-Bărăgan a fost pornit. Sînt 40 de ani îndată și nu sîntem în stare să îl terminăm. Pînă în 200 de kilometri au fost făcuți. (…) Nu este continuitate. Aș aprecia la politicieni să recunoască meritele predecesorilor și să continue”.