Inspectoratul pentru Situații de Urgență Suceava reclamă faptul că cele mai mari spitale din județul nostru, Spitalul Județean și Spitalul Rădăuți, nu au servicii private pentru situații de urgență. La solicitarea prefectului Alexandru Moldovan Comitetul Județean pentru Situații de Urgență s-a întrunit în ședință extraordinară pentru a discuta, în principal, despre situația din spitale pe partea de securitate la incendii. La ședință au participat și managerii de spital și primarii din localitățile respective.
Conform unui comunicat de presă, ”dezbaterile pe marginea materialului prezentat de Inspectoratul pentru Situații de Urgență Bucovina Suceava au vizat, în principal, următoarele aspecte: funcționarea unor spații din cadrul unităților spitalicești fără deținerea autorizației de securitate la incendiu; organizarea defectuoasă a evacuării în cazul producerii unei situații de urgență; verificarea instalațiilor utilitare (cu precădere cele electrice) care echipează construcțiile adminístrate; – exploatarea necorespunzătoare a instalațiilor cu rol în asigurarea cerinței esențiale de calitate securitate la incendiu (scoateri din funcțiune nejustificate; neefectuarea la intervalele de timp stabilite de reglementări a operațiunilor de verificare/mentenanță etc)”.
Prefectul Moldovan a declarat: ”Am ținut să convoc această ședință nu din dorința de a găsi vinovați, ci pentru a identifica soluții la o problemă care preocupă atît opinia publică, cît și conducerea Prefecturii. Am înțeles că nu există construcție care să fie ferită complet față de amenințarea unui incendiu! Dar în ceea ce privește spitalele trebuie să facem tot ceea ce depinde de noi pentru ca acest risc să fie adus și menținut la un nivel cât mai redus. Dispunem de legislație, avem normative tehnice, Consiliul Județean și administrațiile locale au alocat fonduri financiare, au fost montate instalații de stingere și detecție, și totuși se perpetuează disfuncționalități care, într-o conjuctură de factori, pot pune în pericol viețile oamenilor, pacienți și personal medical deopotrivă. Sper ca de astăzi, urmare a discuțiilor purtate și a măsurilor convenite, toți factorii implicați să fi înțeles că vremea jumătăților de măsură a trecut demult și cetățenii nu mai acceptă justificări. Este momentul să ne aplecăm cu mai multă atenție asupra resursei umane, asupra pregătirii, rigurozității și seriozității salariaților care gestionează acest domeniu important din activitatea oricărei instituții”.
În cadrul ședinței a fost atacată și problema incendiilor de vegetație uscată. Conform ISU, în ultimele trei luni au fost 231 de astfel de incendii în care au murit două persoane și au fost rănite 34, iar 120 de hectare de teren au fost afectate.
Referitor la acest subiect, prefectul a declarat: ”În ceea ce privește arderile necontrolate de vegetație uscată, cifrele, datele statistice spun totul. Amploarea fenomenului, distrugerea brutală a mediului, pierderile umane și materiale, și nu în ultimul rînd presiunea pusă asupra personalului ISU și cheltuielile cu intervențiile care ar fi putut fi evítate au condus la aprobarea de către Executiv a unor noi acte normative, cu prevederi mai severe. Solicit implicare totală tuturor instituțiilor din județ care au responsabilități în domeniu! Preveniți, explicați cetățenilor efectele nefaste ale arderilor necontrolate! Și dacă este cazul, aplicați legea fără ezitare!”.