Pentru Postul Paștelui, decanul Facultății de Inginerie Alimentară din cadrul Universității <Ștefan cel Mare> din Suceava, profesorul universitar doctor Mircea Oroian, recomandă gătirea de legume, inclusiv congelate, și evitarea cartofilor prăjiți. Într-o intervenție telefonică la Radio Top, profesorul a declarat: „Dieta pe care ar trebui să o adopte o persoană în această perioadă ar trebui să fie echilibrată, adică să consume legume. Se pot mînca și cartofi, dar să nu fie cartoful baza, ci să fie un mix între leguminoase și amidonoase. În ce privește legumele, consider că este o variantă achiziționarea de legume congelate, ale căror caracteristici nutriționale sînt foarte bune. Tehnologia de procesare a lor impune ca din momentul în care au fost recoltate să fie tratate termic în 12 ore, astfel încît valoarea nutrițională, mă refer la vitamine în principal, este menținută la un nivel foarte bun”.
Profesorul Oroian a adăugat: „Din păcate, în România se consumă mulți cartofi, de multe ori prăjiți, a căror încărcătură calorică este foarte ridicată și sîntem mari consumatori de pîine. Așadar, suma valorilor energetice pe care le consumă un om într-o zi s-ar putea să depășească necesarul. Produsele vegetale absorb foarte multă grăsime. Dacă tu mănînci doar prăjit, e clar că o bună parte din mîncarea pe care o ai, de fapt, este ulei, iar uleiul are undeva la 700 de kilocalorii la suta de grame, ceea ce este foarte mult. Dacă produsul tău este îmbibat în ulei, tu, de fapt, ai consumat o cantitate foarte mare de calorii la fiecare masă. Mai degrabă ar trebui optat pentru tratamentul la aburi sau la cuptor”. Postul Paștelui a început pe 27 februarie și ține 40 de zile.