Directorul medical al Spitalului Județean Suceava, locotenent colonelul medic Dinu Chioralia, a acordat un interviu, prin telefon, Radio Top, în această dimineaţă. Printre altele, domnul Chioralia a spus că Spitalul Județean a devenit cel mai sigur loc din Suceava din punct de vedere al dezinfecției, că relația medici militari – medici civili a început să funcţioneze și că unitatea sanitară dispune de echipamente de protecție, medicamente și hrană.
Radio Top: Domnule doctor, aș începe cu un citat al ministrului Apărării Naționale referitor la spitalul din Suceava ,care a zis că spitalul din Suceava era ca o navă care s-a lovit de stînci și a început să ia apă, se afla în derivă fără motoare, fără cîrmă și fără căpitan, și că mai era și incendiu. Cum e acum situația pe vas?
Dinu Chioralia: Am văzut și eu ceea ce domnul ministru a declarat. Situația era cam așa într-adevăr. Acum consider că au început să sosească căpitanii, ne-am văzut un pic, ne-am adunat echipajul și acum am trecut la primul lucru care a fost important pentru noi, acela să stingem în primul rînd incendiul. Acum a început să fie altfel. Ne-am format nucleul cu colegii din Spitalul Județean Suceava, cu medicii șefi și am început o colaborare într-adevăr, zic, deja destul de bună pentru a reuși să ieșim din situația asta.R.T: Domnule doctor, referitor la relația cu medicii din Spitalul Județean și cu alți medici care au venit și din alte părți, care e situația?
D. C.: Bineînțeles, vin în fiecare zi. Sosesc ajutoare de la Iași și din toată țara, de la Cluj. Am primit ieri, spre exemplu, un număr de 11 voluntari dați în sprijin de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. Începem să ne reîntregim echipa și sîntem tot mai mulți și facem față tot mai bine noilor provocări de zi cu zi.
R.T. Din afară se vede o oarecare stare de tensiune între dumneavoastră, medicii militari, și medicii civili, mai ales că unii dintre ei au apelat la un avocat să facă plîngere, nemulțumiți fiind că sînt obligați să intre în carantină.
D. C.: Da. Nemulțumiri, există, știți bine, întotdeauna. Eu cred că undeva se înțelege greșit. Carantina asta nu este făcută de noi, nu este inventată, sînt măsuri luate de specialiști epidemiologi în orice situație de genul acesta și, sincer, carantina care se preconizează a fi nu e ca la noi în armată, în corturi. Totuși sînt locații puse la dispoziție de Prefectură, de Consiliul Județean, de Primărie și cred că a fost o neînțelegere la început, pentru că acum, încet-încet, sentimentul meu este că totuși oamenii și colegii din spital au început să înțeleagă. Să vedem cum va fi. Eu sper că va fi bine.
R.T. Domnule doctor, spitalul este dezinfectat acum? E un loc sigur în exterior și în interior?
D. C.: După cum bine știți, Batalionul 202 de la Huși de CBRM dezinfectează în fiecare zi de două ori spitalul înăuntru prin echipele pe care le avem la dispoziție, în fiecare zi dezinfectează. Eu consider că acum spitalul este cea mai sigură zonă din oraș din acest punct de vedere, al dezinfecției efectuate.
R.T: Aveți materiale de protecție la momentul acesta?
D. C.: Da, bineînțeles că avem. Avem conform normelor. Tot echipamentul pus la dispoziție se repartizează pe secții și nimeni nu mai are acces în secții și în spital, bineînțeles, fără echipamentul de protecție.
R.T: Sînt medicamente, mîncare este suficientă pentru pacienți și de calitate?
D. C.: Eu zic că este suficientă, este și de calitate prin bunăvoința tuturor firmelor din Suceava care contribuie zi de zi la efortul acesta comun de a ieși din starea în care ne aflăm. Se primește mîncarea pe secții. Probabil că au fost și mici incidente pe care pe măsură ce le aflăm și sînt informat le gestionăm.
R.T: Restricțiile de circulație din zona spitalului se vor ridica în perioada următoare sau vor mai rămîne?
D. C: Este o întrebare la care ne dorim să avem răspunsul cît mai repede. Sper că, în curînd, cu orice zi care trece și cu orice lucru pe care-l facem împreună cu colectivul spitalului să putem reda Sucevei viața de zi cu zi, așa cum este normal și firesc să se întîmple. Nu vă pot da încă un răspuns foarte exact, să spun că mîine vom deschide, dar sperăm că în viitorul apropiat acest lucru se va întîmpla.