Profesoara de istorie Tatiana Matei, de la Colegiul Național de Informatică ”Spiru Haret” Suceava, va lansa pe 1 martie, la ora 11.00, la Biblioteca Bucovinei ”I. G. Sbiera”, <Moștenirea cărturarului bucovinean>. Este un volum dedicat lui Nicolai Grămadă, la împlinirea a 133 de ani de la nașterea acestuia. Tatiana Matei a spus, la Radio Top, că a ales acest cărturar ca subiect al cărții sale, ”pentru că el este ctitorul, sau cel care a purtat de grijă, care a pus bazele unor instituții de care Suceava se bucură în prezent”.
A mai spus doamna Matei, în cadrul unei intervenții telefonice la Radio Top: ”Prin 2019 m-am oprit asupra studierii acestei personalități a Bucovinei, pentru că el este ctitorul sau cel care a purtat de grijă, care a pus bazele unor instituții de care Suceava se bucură în prezent, și anume Muzeul Național al Bucovinei și Arhivele sucevene. Primii ani ai organizării Arhivelor Naționale de la Suceava sînt legate de numele lui Nicolai Grămadă. Și pentru că cele mai multe dintre vestigiile istorice aflate pe raza Sucevei au fost declarate monumente istorice tot de către Nicolai Grămadă printr-o serie de demersuri care nu au fost foarte ușor de obținut. A făcut demersuri nenumărate la toate autoritățile într-o perioadă în care, ca și astăzi, cultura și era Cenușăreasa civilizației românești”.
Documentarea pentru carte nu a fost ușor de făcut, potrivit profesoarei: ”Există un fond organizat chiar de Nicolai Grămadă și depus la Arhivele din Suceava. Ulterior, el a fost completat de către soția sa. O altă parte a documentelor care au stat la baza lucrării sînt de la Arhivele Naționale din Iași. Apoi, am fost la Arhivele militare din Pitești. Tot documente am găsit în biografiile și în corespondența altor oameni de cultură. (…) Greutatea a fost, în primul rînd, legată de anii în care am fost eu nevoită să studiez (anii marcați de pandemia COVID-19 – n.r.), și anume în perioada în care la Arhive a fost restricționată, spre interzisă, cercetarea”.
A adăugat profesoara Matei: ”Existau documente pentru momente importante, dar legătura din aceste momente, din cauza celor două retrageri din Cernăuți, celor două evacuări, faptul că în 1940 evacuarea s-a făcut, așa, pe neașteptate, adică nu au știut ce se va întîmpla, fondurile, documentele, au rămas în Cernăuți și foarte multe dintre ele, inclusiv ale Muzeului Bucovinei, au fost distruse, inclusiv colecțiile. Iar a doua a fost definitivă – evident că nu poți să pleci dintr-un loc și să poți să iei cu tine absolut tot, și acest lucru s-a reflectat în puținătatea lucrurilor pentru a le pune cap la cap, pentru a crea un curs, o curgere a biografiei lui Nicolai Grămadă. Iar el a fost un om modest referitor la propria persoană și nu a consemnat toate acțiunile sale, a fost mai mult preocupat de instituțiile cărora le-a purtat de grijă”.
Tatiana Matei a mai spus la Radio Top că există o legătură între Nicolae Grămadă și mai celebrul Ion Grămadă: ”Ei sînt dintr-o familie de țărani. S-au ridicat trei cărturari: Ion Grămadă, eroul de la Cireșoaia, văr primar cu Nicolai Grămadă, deci, tații lor au fost frați, și Ilie Grămadă de la Iași, directorul Teatrului <Vasile Alecsandri> și profesor universitar, care a fost nepotul de frate a lui Nicolai Grămadă. Deci, o familie care a dat trei cărturari, toți trei din Zaharești, Suceava”.
La lansarea de pe 1 martie vor participa universitarii Ștefan Purici, Florin Pintescu și Gheorghe Onișoru. A precizat doamna Matei: ”Domniile lor au fost martorii încropirii acestui volum, pentru că mi-au fost îndrumători și coordonatori. Domnul Purici a fost și coordonatorul tezei de doctorat, iar domnul Pintescu și cu domnul Onişor au făcut parte din grupul de coordonare a acestei teze. Prin urmare, ei știu foarte bine cum a evoluat cercetarea, cum au fost căutate aceste documente și cum, chiar existînd fonduri arhivistice, a fost destul de dificil”.