Pe 24 iunie începe, la Cetatea de Scaun a Sucevei, <Programul Ștefanian>. Evenimentul care marchează debutul acestei manifestări culturale, slujba de pomenire a domnitorilor Moldovei, va avea loc de la ora 17.00. Se vor desfășura activități în ctitoriile ștefaniene, cu precădere, iar acest program se va sfîrși pe 2 iulie, printr-un pelerinaj la Putna. Vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, Niculai Barbă, a spus la Radio Top: ”Este un gest simbolic prin care noi dorim ca, într-un fel, să reconstituim ultimul drum a lui Ștefan pe acest pămînt înainte de a ajunge la Putna, poarta de intrare către nemurire a lui Ștefan cel Mare și Sfînt”.
A completat domnul Barbă: ”Este un eveniment inițiat în 2017 în seria de evenimente care își propun, pe de-o parte să pună în valoare tot ceea ce înseamnă patrimoniul nostru cultural, dar și să vorbim mai mult despre înaintașii noștri, să vorbim mai mult despre valorile noastre. A vorbi despre Ștefan cel Mare este o datorie a noastră, a românilor”.
Anul acesta, manifestarea vine cu o noutate, a anunțat Niculai Barbă. A dezvăluit acesta la Radio Top: ”Ne propunem să inițiem un program, o activitate, de a lua pămînt de la ctitoriile lui Ștefan cel Mare. Am pregătit o serie de vase de lut de la Marginea, un alt simbol al nostru, ceramica de Marginea și, odată cu aceste evenimente pe care le desfășurăm în ctitoriile ștefaniene, s-adunăm pămînt de acolo și, în timp, să putem avea la Cetatea de Scaun, apoi la Putna, pămînt din toate ctitoriile lui Ștefan cel Mare. E un gest care duce cu gîndul la ceea ce s-a făcut la serbarea de la Putna la 1871, cînd pămînt din toate teritoriile românești au fost reunite la Putna și puse la mormîntul lui Ștefan cel Mare. Încercăm să facem și noi acest lucru, să aducem pămînt din toate ctitoriile lui Ștefan cel Mare”. Domnul Barbă a precizat că există un astfel de prim vas cu pămînt – de la Soroca.
Pe 2 iulie, în încheierea evenimentului, Mănastirea Putna organizează acolo un program consistent, potrivit vicepreședintelui Consiliului Județean, care a precizat că va fi atît o slujbă, cît și momente artistice și parade militare. De asemenea, vor fi prezenți și invitați din țară, dar și din străinătate, care vor susține discursuri. A completat domnul Niculai Barbă: ”Noi avem un parteneriat, Consiliul Județean cu Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, Mănăstirea Putna și Primăria, prin care organizăm pe 2 iulie o serie de manifestări acolo. Vom reveni cu programul complet. Cele mai multe activități vor fi, bineînțeles, la Putna”.