Cea de-a XIV-a ediție a Festivalului Concurs Internațional de Folclor ”Cîntecele Neamului” a coincis cu aniversarea de 70 de ani de activitate a Școlii Populare de Artă ”Ion Irimescu” Suceava. Evenimentul s-a desfășurat pe 29 și 30 octombrie la Casa de Cultură a Sindicatelor și a reunit invitați din 12 județe ale țării, dar și din Republica Moldova.
Aniversarea a 70 de ani de activitate a Școlii Populare de Artă ”Ion Irimescu” a debutat cu acordarea mai multor diplome de excelență care au fost înmînate de directorul instituției, Ion Băițan. Primele diplome au fost acordate foștilor directori ai instituției, apoi profesorilor care își desfășoară activitatea în cadrul instituției și directorilor celorlalte școli populare din țară.
Directorul Ion Băițan a spus: ”Sînt prezenți toți colegii mei de la toate școlile populare din țară și le mulțumesc din tot sufletul pentru prezența care întărește și mai mult relația noastră de prietenie, dar și de colaborare. Îi asigur pe fiecare în parte de prețuire și respect!”.
Toți invitații din țară au avut cuvinte de apreciere la adresa instituției și au subliniat faptul că Școala Populară de Artă ”Ion Irimescu” este luată drept model de foarte multe instituții similare. Alina Pinca, directoarea Școlii Populare de Arte și Meserii ”Ilie Micu” din Sibiu a declarat:
”Mă aflu pentru prima dată la dumneavoastră, la Suceava, dar am colaborat de nenumărate ori cu domnul director Băițan și instituția pe care o sărbătorim. Vă aduc de la Sibiu gîndurile noastre de aleasă prețuire și respect. La împlinirea celor 70 de ani de activitate vă urăm succes pe mai departe, să rămîneți consecvenți, să continuați să fiți reper și model de bună practică pentru celelalte instituții culturale ca și pînă acum”.
Domnul Băițan a primit distincții din partea colegilor de la Tîrgu Mureș, Piatra Neamț și Tîrgu Jiu.
Juriul Festivalului Concurs Internațional de Folclor ”Cîntecele Neamului”, condus de Roxana Daniela Gibescu, etnomuzicolg și reprezentant al Casei de discuri Electrecord, a acordat patru mențiuni, două premii III, două premii II , două premii I și marele premiu. Troflul festivalului a ajuns la suceveanul Ionuț Toneț și a fost înmînat de administratorul public al județului, Cezar Ioja.
Ionuț Toneț a declarat: ”Sînt foarte fericit și emoționat în același timp. Traversez o perioadă frumoasă, cu rezultate deosebite, dar vă asigur că emoții mai mari ca acasă nu am avut nicăieri. Sînt recunoscător familiei mele, profesorului meu, Maria Macovei, și tuturor celor care îmi sînt aproape”.
Pe scenă au urcat profesorii Alexandra Dumbravă, Elena Simionesi, Critian Munteanu și Marius Dochița, dar și colaboratorul constant al instituției, Petronela Butnariu, o tînără interpretă foarte apreciată.
Gala de premiere a fost întregită de recitalurile unor interpreți consacrați, cum ar fi Anca Branea, care a prezentat feciorești de pe Mureș și Târnave, bucovineanul Sorin Filip, sibianca Alina Pinca, basarabeanca Siliva Zagoreanu și gorjeanul Ion Drăgan.
Managerul Centrului Cultural ”Bucovina”, Sorin Filip, a declarat: ”Ne-am bucurat să putem organiza la Suceava un eveniment de o asemenea amploare, cu atît de mulți invitați valoroși din atît de multe zone folclorice ale țării și promitem surprize frumoase iubitorilor de folclor și de acum încolo”.
Pe final au evoluat, fiind foarte apreciați, Ansamblul ”Bucovina” al Școlii Populare de Artă ”Ion Irimescu” Suceava, cîștigătorul trofeului, Ionuț Toneț, și pe fluierașul din Sibiu Rareș Chele.
Prezentatoarea spectacolelor, Mihaela Bârsan, inițiatoarea proiectului ”10 pentru folclor”, a declarat: ”Poate sînt mai puțini cei care știu faptul că eu am absolvit cursurile de dans popular în cadrul Școlii Populare de Artă Ion Irimescu din Suceava, așa că m-am simțit parte din această mare, frumoasă și valoroasă familie artistică pe care am sărbătorit-o la 70 de la înființare. A fost un regal folcloric, cu invitați unul și unul, iar cireașa de pe tort a fost splendida orchestră condusă impecabil de maestrul Trifan Leancă. Succes pe mai departe acestui colectiv artistic în frunte cu domnul director Ion Băițan”.
Festivalul Concurs Internațional de Folclor a fost organizat de Consiliul Județean Suceava, Școala Populară de Artă ”Ion Irimescu” Suceava și Centrul Cultural ”Bucovina”.