La scurt timp după izbucnirea războiului în Ucraina, senatorul USR de Suceava, George Mîndruță, a ajuns în Vama Siret, iar acolo are rolul de translator voluntar. Parlamentarul este secretarul Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională din Senat. Timp de 21 de ani, George Mîndruță a fost militar de carieră. El a avut și misiuni sub egida Organizației Națiunilor Unite în teatre de operațiuni din Bosnia-Herțegovina, Afganistan, Sudanul de Sud și Libia. Într-o intervenție telefonică la Radio Top, senatorul USR a declarat: „Din 25 februarie am fost zi de zi în Vama Siret, chiar și cîte 12 ori pe zi. Am ajutat ca translator pentru cei ce vorbeau puțină engleză. În primele două zile în Vama Siret a fost un pic de haos, deoarece lucrurile n-au fost organizate foarte bine. Au fost extrem de mulți voluntari care voiau să ajute, care au pus la dispoziție din bruma lor de avere alimente, au asigurat cazare pentru refugiați și mulți dintre ucraineni nu vorbesc limbi străine. Atunci, cei care vorbeam engleza îi ajutam cu traducerea, îi direcționam către oameni de încredere. Ăsta a fost un alt fenomen care a avut niște manifestări, nu semnificative, la graniță. Din păcate, unii români au profitat un picuț de pe urma tragediei trăite de acești oameni și le-au luat bani mulți pe transport”.
George Mîndruță a adăugat: „Revenind, în primele două zile la Vama Siret a fost o oarecare dezorganizare, însă, trebuie <să-i dăm Cezarului ce-i al Cezarului> și să recunoaștem că autoritățile au făcut ulterior ordine acolo, au mărit zona de siguranță. Toată bunătatea asta și dorința de a face bine se poate întoarce împotriva noastră la un moment dat. Afluxul de oameni care vor să facă bine este o armă cu două tăișuri. Zona vămii are nevoie în mod clar de o zonă de siguranță, de o zonă tampon, fiindcă vameșii ucraineni sînt foarte imprevizibili. Dacă sînt ore cînd dau drumul la 40, 50 sau 100 de oameni, au apoi intervale orare în care pur și simplu deschid porțile tuturor. Atunci este o presiune pe polițiștii de frontieră români. Ei au nevoie de un spațiu sigur unde să atragă acei oameni pentru a le procesa documentele, pașapoartele, și să-i lase să intre pe teritoriul României”.
Senatorul Mîndruță a mai spus că în timpul misiunilor ONU a trăit de foarte multe ori experiența gestionării refugiaților și a primirii și adăpostirii lor în bazele organizației. El a completat: „Nu mă gîndeam că vreodată voi ajunge să trăiesc momente din astea în Europa, și mai ales în România. Nivelul acțiunilor care au loc în România este comparabil cu ceea ce am văzut în Sudanul de Sud și în Afganistan. În Afganistan am fost un an și trei luni”. De cînd nu a fost la București, George Mîndruță a participat online la ședințele Senatului.