Potrivit avocatului Mihai Ștefănoaia, lector universitar doctor la Facultatea de Drept în cadrul Universității <Ștefan cel Mare> Suceava, Curți Constituționale există peste tot în țările din Europa. În România, Curtea Constituțională a decis săptămîna trecută anularea alegerilor prezidențiale.
Într-o emisiune la Radio Top, întrebat dacă peste tot în lume există Curți Constituționale, domnul Ștefănoaia a declarat: ”La Facultatea de Drept avem disciplina Drept-constituțional și se discută inclusiv despre prerogativele Curții Constituționale. Nu în toată lumea există o Curte Constituțională, în țările civilizate există, în țările, cel puțin, din Europa, fiecare țară are o Curte sau echivalentul unei Curți Constituționale care este chemată să vegheze la respectarea legii fundamentale, la corelarea legislației care este dată de către legiuitor, să fie în concordanță cu Constituția. Știm foarte bine, Constituția se schimbă, se modifică, fiind legea fundamentală, se modifică doar prin referendum, în urma unui referendum. Or, o lege organică, cum ar fi Codul Penal, Codul de Procedură Penală, Codul Civil, se schimbă și printr-o ordonanță de guvern, o ordonanță de urgență a guvernului, adică peste noapte sau chiar de către legiuitor cu o mai mare ușurință. Legea fundamentală, Constituția, se schimbă doar în urma unui referendum organizat”.
Întrebat de ce trebuie o Curte separată pentru Constituție și de ce se justifică lipsa unei căi de atac în ceea ce privește o decizie a Curții Constituționale, avocatul Ștefănoaia a explicat: ”Pentru că fiecare are rolul ei. Înalta Curte de Casație și Justiție are cu totul cu totul alte prerogative. Are alte atribuții. Eu consider că este suficientă independență acolo, la Curtea Constituțională, și existența acestei Curți Constituționale eu consider că se justifică, și vedem în aceste zile. Aici, nu este și o cale de atac precum la alte Curți, tocmai pentru că vorbim despre un caracter de urgență care trebuie avut în vedere. În condițiile date, raportate la evenimentele pe care le-am trăit acum, în mod normal trebuie ca cineva să-și asume și să dea o decizie în acest sens, care să fie într-adevăr definitivă și să fie raportată la Constituția României, la legea fundamentală. Cînd stabilim vinovăția cuiva, evident că trebuie să-i existe o cale de atac. Dar aici nu vorbim despre o vinovăție. Curtea Constituțională este chemată să vegheze și să confirme dacă alegerile s-au desfășurat conform legislației în vigoare. Or, a constatat că au fost inadvertențe și s-a pronunțat în consecință”.