Tibi Avram, redactorul șef al Monitorului de Suceava, a spus la Radio Top că parcursul bun pe care echipa României l-a avut la EURO 2024 pînă acum, ar trebui să îi facă pe guvernanți ”să realizeze că trebuie să investească mai mult în sport”. Acesta a amintit și de performanțele obținute de alți sportivi români care au atras promisiuni din partea celor de la conducere, promisiuni care nu s-au concretizat niciodată.
A declarat Tibi Avram: ”La noi, sportul și învățămîntul au fost lăsate mereu pe ultimul plan. Sau pe ultimele planuri. Poate guvernanții ar trebui să realizeze că trebuie să investească mult mai mult în sport, în dezvoltarea sportului, în bazele sportive. Totul este legat. Daca creezi baze sportive unde copiii să poată avea acces gratis, dezvolti copilul sănătos, armonios… ai o societate mai sănătoasă, bolile sînt mai puține și așa mai departe”.
Jurnalistul consideră că România ar trebui să ia exemplu de la alte țări cînd vine vorba de investiții în sport și a dat exemplul Ungariei, o țară mult mai mică decît noi și ca suprafață, și ca număr de locuitori: ”Urmărisem anul trecut Campionatele Mondiale de Patinaj. (…) Erau foart mulți patinatori unguri care s-au impus. Comentatorul sportiv explica faptul că, în urmă cu cîțiva ani, unul dintre cîștigători s-a antrenat pe timpul iernii la Miercurea Ciuc, unde era un patinoar natural. Acum nu se mai antrenează, pentru că între timp, într-un interval de 5-6 ani, au făcut nu știu cîte patinoare ungurii”.
Tibi Avram a amintit și de David Popovici: ”Aceeași poveste mai fusese cînd a câștigat David Popovici prima medalie, cînd a stabilit primul record mondial. S-a făcut o analiză între infrastructura din Ungaria și cea din România în privința piscinelor. Era o diferență enormă. Foarte multe piscine au făcut ungurii”.
Administrațiile locale ar trebui să identifice terenuri, ori poate să achiziționeze, pentru a face baze sportive, crede jurnalistul Tiberiu Avram, însă politicienii pun altfel problema implementării oricărui noi proiect. A spus acesta: ”Politicianul se întreabă, să spunem elegant, <Ce-mi iese mie din asta?>. Ne referim la niște investiții mici, dar dacă investiția nu e mare… Dacă pe terenul pe care ai putea face o bază sportivă faci un bloc, să zicem, mai vin niște comisioane. De asta nu au interes să facă niște investiții, să spunem, minime, care nu produc bani care să se întoarcă”.
Tibi Avram vede și o soluție care ar putea ajuta sportul imediat, ”o descentralizare, spre exemplu”.
Și cu ocazia EURO 2024 a ieșit în evidență o caracteristică a politicienilor, mulți prezenți și în tribunele din Germania. Vizavi de acest aspect, redactorul șef de la Monitorul a spus la Radio Top: ”Politicienii au început iar să se lipească de succesul ”tricolorilor”, dar ar trebui sa se lipeasca investind în sport. E o caracteristică a policienilor să lipească de momente de astea, să le exploateze. Țin minte cît de penibil a fost și domnul Iohannis și domnul Ciucă, premier atunci, cînd a stabilit David Popovici primul record mondial și l-au premiat imediat cu 100.000 de euro. Bun, tot respectul, foarte frumos. Dar a fost o gafă imensă, pentru că, după puțin timp, a cîștigat un canotor de la noi, a devenit campion mondial și nu s-a mai întîmplat nimic în cazul lui”.