Într-o intervenție telefonică la Radio Top, decanul Facultății de Inginerie Alimentară Suceava, profesorul universitar doctor Mircea Oroian, a explicat că șvaițerul produs în zona Dornelor este scump pentru că necesită un proces complex de fabricație. Producătorii din zona de munte a județului Suceava sînt prezenți în această perioadă la numeroasele tîrguri care au loc în județul Suceava și vînd șvaițerul și cu 150 de lei kilogramul, funcție de perioada de maturare a acestuia.
Mircea Oroian a declarat: ”Șvaițerul are o tehnologie aparte. Utilajele trebuie să fie din cupru, astfel încît produsul finit să iasă de calitate. Apoi, perioada de maturare este mai lungă comparativ cu alte produse lactate. Nu toată lumea știe să facă șvaițer, adică pînă la urmă prețul include și partea de secret de fabricație. În județul Suceava sînt singurii producători de șvaițer la nivel național, din cîte știu eu. Este o tradiție locală. Provine de undeva de prin anii 1800 de la niște producători din Elveția, care au venit în zona Dornelor”.
Domnul Oroian a mai spus că au încercat și alții să facă șvaițer, însă nu le-a ieșit. A declarat profesorul: ”Au încercat și la Iași să facă un produs similar, dar din păcate nu le-a ieșit. Calitatea laptele din zona montană influențează foarte mult acest produs. Apoi, maturarea presupune costuri din punct de vedere energetic, cu personalul. Nu e ca și cum ai lăsa roata de șvaițer în depozitul frigorific și o scoți după șase luni. Ea trebuie rotită, trebuie spălată, astfel încît să dezvolte golurile specifice uniform în toată masa de produs”.