Perioada 24 iunie – 2 iulie le este dedicată domnitorilor Moldovei în cadrul <Programului Ștefanian>. 101 domnitori vor fi pomeniți anul acesta, iar unul dintre aceștia este Ștefan cel Mare. În acest context, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, Niculai Barbă, a spus, în cadrul unei emisiuni la Radio Top, că își dorește să afle mai multe despre ce s-a întîmplat în 2 iulie, dar și după moartea lui Ștefan cel Mare, pînă ca trupul său să ajungă la Mănăstirea Putna, astfel că a lansat o provocare celor care stăpînesc acest domeniu.
În cadrul <Programului Ștefanian> vor avea loc vizite și pelerinaje la monumentele ctitorite de Ștefan cel Mare și a spus domnul Barbă: ”Discutam și cu domnul Ursu și lansez și pe această cale o provocare celor care au informații. Noi am considerat că la Muzeul de Istorie, Muzeul Național al Bucovinei sau la Mănăstirea Putna am putea găsi și unele dovezi. Încercăm să reconstituim întocmai cum s-a întîmplat atunci această deplasare, acest cortegiu, de la Cetatea de Scaun pînă la Putna. Pelerinajul acesta pe care îl facem noi amintește de acest ultim drum către eternitate, către nemurire, a lui Ștefan cel Mare. Ne-am dori să vorbim despre cum s-a întâmplat în perioada respectivă și să încercăm să refacem acest drum”.
Domnul Barbă a mărturisit că a cerut ajutorul domnului Emil Ursu, acesta fiind doctor în arheologie, dar și studenților, celor de la ASCOR, în speranța că se vor afla mai multe despre ce s-a întîmplat atunci. A completat vicepreședintele CJ Suceava: ”A fost un cortegiu cu cai, cu boi, cu… Nu înțeleg, nu îmi imaginez. (…) Îmi pun speranța și în cercetarea documentelor și mărturiilor care se află la Putna. Pînă la urmă cred că vom găsi o explicație cît de mică”.
Niculai Barbă a concluzionat: ”Sînt aceste chestiuni care duc mai departe la ideea de lucruri pe care acum noi vrem să le știm. Dar ele țin mai mult de latura aceasta a sacralității, să spunem. S-ar putea să fie lucruri pe care niciodată să nu le știm de-a întregul, dar pe care noi să le simțim. Știm ce a simțit poporul în momentul cînd l-a pierdut pe Ștefan, pentru că știm ce a însemnat pentru popor Ștefan cel Mare”.