Teodora Munteanu, viceprimar al Sucevei, fostă membră USR, nu este de acord ca 20 de hectare de teren să treacă de la Stațiunea de Cercetări la Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, pentru că Stațiunea este o instituție de importanță națională. Săptămîna trecută, Consiliul Local, cu voturile aleșilor PSD, PNL, PMP, a aprobat trecerea terenului de la Stațiune la municipalitate, pentru ca acesta să ajungă la Arhiepiscopie și să construiască un ansamblu arhiepiscopal. Pentru ca terenul să ajungă în proprietatea Bisericii mai este nevoie de o hotărîre de Guvern. În spațiul public a apărut o petiție prin care se cere să nu se facă transferul terenului. Teodora Munteanu și Lorena Buburuzan, de la USR, au votat împotriva proiectului.
Într-o intervenție telefonică la Radio Top, doamna Munteanu a declarat: ”Noi două am votat împotrivă. Am argumentat și în ședința de Consiliul Local. Stațiunea de Cercetări și Banca de Gene sînt instituții de importanță națională. Și terenul aparține statului român. Este domeniul public al statului și eu nu înțeleg, și am întrebat asta și în Consiliul Local: cum putem noi să ne pronunțăm asupra unui teren care nu ne aparține? Alimentația este o problemă de importanță națională, este o prioritate națională, acolo se ameliorează soiuri… Acum se schimbă clima, toate soiurile trebuiesc ameliorate”.
Întrebată dacă s-a explicat de ce trebuie făcut transferul pămîntului, aceasta a spus: ”Nu era explicat de ce trebuie să se renunțe la patrimoniul unei unități care face cercetare, dezvoltare, inovare… Ne întoarcem în Evul Mediu?! Renunțăm la cercetare pentru Biserică?! Și aici nu-i vorba de credință. Am spus asta în Consiliul Local: credința este în suflet, și nu în clădiri poleite”.
Întrebată dacă există posibilitatea ca decizia să fie atacată instanță și să nu se realizeze transferul, Teodora Munteanu a spus: ”Sigur, și eu mă bucur. Am aflat că directorul Stațiunii dorește să atace în instanță hotărîrea de Consiliul Local. Mă bucur că societatea civilă și sucevenii informați s-au mobilizat și au inițiat o petiție, și eu sper din tot sufletul să se renunțe”.
Teodora Munteanu a povestit că în timpul ședinței Consiliului Local, consilierul PNL Mihai Flutur a arătat că Arhiepiscopia deține în aceeași zonă, adică în apropierea Cetății de Scaun, 14 hectare de teren, dar pe care cultivă porumb. A spus doamna Munteanu: ”De ce nu fac acolo acest centru eparhial? Foarte bine sublinia domnul Flutur că Casa Poporului este pe 10 hectare și Arhiepiscopiei îi trebuie 20 de hectare pentru a face un centru eparhial. Și apoi, de ce mai este nevoie de o catedrală? Este o catedrală care se construiește de atîța ani din banii sucevenilor și dacă o să mergeți niciodată nu este arhiplină, doar de Paști, să spunem, sau la mare sărbătoare”. Teodora Munteanu a dat exemplul Greciei, unde de 30 de ani nu s-a construit nici o biserică și, cu toate acestea, lumea are unde să meargă să se roage.
Pe de altă parte, din partea Arhiepiscopiei nu a fost nimeni prezent ca să susțină proiectul în Consiliul Local. Teodora Munteanu a precizat: ”N-a fost nimeni. A trecut, pentru că toată lumea, cînd e vorba de biserică, nu știu, se tem, să nu zică nu știu cine ceva. Se vede că alianța PSD-PNL funcționează și, bineînțeles, PMP-ul care, cum spuneam, a votat tot timpul ce au votat și cei de la PNL. Deci, nu știu, n-au avut argumente. Din contră, consilierul PNL, domnul Flutur, a fost împotrivă și a venit cu argumente foarte, foarte bune”.