Cei 165 de ani de la Unirea Principatelor Române au fost marcați de Asociația ”10 pentru folclor” Suceava prin organizarea evenimentului intitulat ”10 pentru folclor: Hai să dăm mână cu mînă!”. La eveniment au participat peste 500 profesori și elevi din 13 localități sucevene și de la 100 de structuri școlare. Acțiunea a avut loc miercuri, 24 ianuarie, la Colegiul Național Militar ”Ștefan cel Mare” din municipiul Cîmpulung Moldovenesc, instituție care aniversează anul acesta 100 de ani de existență. După așezarea elevilor militari în dispozitiv a fost intonat imnul de stat al României, care fost interpretat de Karina Ieșean, elevă a Școlii Gimnaziale ”Ioan Vicoveanu” din Vicovu de Jos. Aceasta a fost acompaniată de Fanfara ”Lunca Moldovei” din Cornu Luncii. Evenimentul fost moderat de inițiatorul proiectului 10 pentru folclor, Mihaela Bârsan, care a ținut și un discurs în fața celor prezenți. Locotenent colonelul Ionel Orhean , locțiitorul comandantului Colegiului Național Miliar ”Ștefan cel Mare”, i-a salutat pe cei prezenți, după care profesorul universitar doctor Mihai Iacobescu a evocat personalitatea domnitorului Alexandru Ioan Cuza.
Președintele Agenției Naționale Cultul Eroilor ”Regina Maria” – Filiala Suceava, colonelul în rezervă Ion Burlui, a acordat trei medalii de onoare: colonelului doctor Romeo Popovici, comandantul Colegiului Național ”Ștefan cel Mare” Cîmpulung Moldovenesc, istoricului Mihai Iacobescu și inițiatoarei proiectului ”10 pentru folclor”, Mihaela Bârsan, și cinci diplome de excelență. Acestea au ajuns la inspectorul școlar pentru arte din cadrul IȘJ Suceava, prof. Loredana Ceică, Ansamblul Colegiului Național ”Ștefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc, Grupul vocal ”Cununa Vicovului” al Școlii Gimnaziale ”Ioan Vicoveanu” din Vicovu de Jos, Grupul vocal ”Plaiuri hănțeștene” al Școlii Gimnaziale ”Mihai Halunga” din Hănțești și la Fanfara ”Lunca Moldovei” din Cornu Luncii.
După premiere, cei prezenți s-au prins în Hora Unirii. Uniformelor militare li s-au alăturat costumele populare ale elevilor și profesorilor de la școlile din Udești, Vicovu de Jos, Bosanci, Hănțești, Cornu Luncii, Pojorâta, Solca, Straja, Stroiești, Fundu Moldovei, Vama, Zamostea, Zvoriștea, Moara și Cîmpulung Moldovenesc.
A doua parte a evenimentului a avut loc în sala de festivițăti a Colegiului Militar, unde Loredana Ceică le-a mulțumit tuturor profesorilor și elevilor pentru mobilizarea exemplară. La rîndul său, părintele Ciprian Păstrăv, parohul din localitatea Chilișeni, comuna Udești, le-a vorbit celor prezenți despre rolul Biserii Ortodoxe Române în afirmarea idențității naționale și influența covîrșitoare a bisericii în favoarea dublei alegeri a domnitorului Alexandru Ioan Cuza . Gheorghe Fron, primarul comunei Cornu Luncii, localitate unde este și un Panteon al Eroilor, a făcut apel la unitate și solidaritate.
Evenimentul a fost transmis în direct pe postul regional de televiziune Bucovina TV, unde va fi reluat și sîmbătă, 27 ianuarie, de la ora 11.00. Online, acesta poate fi urmărit pe pagina de facebook ”10 pentru folclor”.
Manifestările din cadrul acestei activități au fost organizate de Asociația ”10 pentru folclor”, Compartimentul Arte al IȘJ Suceava, Colegiul Militar “Ștefan cel Mare” Cîmpulung Moldovenesc și Școala Gimnazială “Bogdan Vodă” Cîmpulung Moldovenesc.