Viceprimarul municipiului Suceava Dan Ioan Cușnir a spus că firma din județul Neamț care a expertizat asfaltul turnat anul trecut pe bulevardul principal al Sucevei a stabilit că aderența nu este bună. Noul viceprimar a spus că fostul viceprimar Lucian Harșovschi și fostul primar Ion Lungu au ascuns rezultatele expertizei și că a ajuns greu la acestea. Raportul de expertiză cu privire la calitatea asfaltului din zona Colegiului Tehnic ”Petru Mușat”, unde o vreme s-au produs cîteva accidente din cauza derapajelor a fost emis pe 3 aprilie 2024.
A spus viceprimarul: ”Avem acolo un raport de măsurare a adîncimii macrotexturii suprafeței îmbrăcămintei care a ieșit în regulă și un raport de măsurare a aderenței. Concluzia acestui raport este așa: rugozitate rea, suprafața nu respectă condiția minimă de admisibilitate care este 65 față de 70-80 rugozitate bună și peste 80 rugozitate foarte bună. Întrebarea pentru binomul Lungu-Harșovschi: ar fi meritat sucevenii o aderență foarte bună sau bună măcar? Ar fi meritat sucevenii o administrație foarte bună sau măcar bună? Încă un detaliu al raportului. Temperaturile eșantioanelor diferă ca și valoarea rugozității”.
Da Ioan Cușnir a adăugat că pentru a acoperi această expertiză constructorul a comandat un raport de încercări la Laboratorul de Construcții București, care arată că rugozitatea este în parametri, deși datele ridică mari semne de întrebare.
A spus viceprimarul: ”În acest raport de încercare sînt pagini întregi unde temperatura eșantioanelor este aceeași. Parcă s-a pus din birou. La fel și rugozitatea. Sînt calupuri de cîte cinci sau șase probe la care rugozitatea este aceeași. Finalul este apoteotic: <orice extrapolare a rezultatelor pentru întregul obiectiv nu va implica în nici un fel Laboratorul de Construcții Bucuresti, eșantionarea fiind propusă, însușită și acceptată de către beneficiar. Prezenta notă nu ține loc unui raport de încercare, scopul acesteia fiind de informare asupra rezultatelor obținute>. Binomul Lungu-Harșovschi ar trebui să știe că sucevenii circulă pe acel obiectiv, nu pe eșantioane”.
Dan Ioan Cușnir a menționat că asfaltarea bulevardului principal a fost făcută la capitolul ”Reparații străzi” și nu la ”Investiții”, care prevăd un proiect tehnic, detalii tehnice de execuție și un deviz general de costuri care trebuie respectat. În plus s-a făcut asfaltare în condițiile în care pe zona respectivă ACET-ul urmează să facă lucrări majore. Investiția a fost de 9 milioane de lei.
În cadrul conferinței de presă de astăzi, domnul Cușnir a mai spus referitor la acest subiect: ”Acesta este doar începutul procesului de aflare a adevărului. Acest proces va fi dureros pentru unii, dar lămuritor, documentat, transparent și bine documentat pentru marea parte a sucevenilor, cei care plătesc taxele și impozitele pe care binomul Lungu – Harșovschi le-a folosit pe tot felul de paranghelii și conducte cu multe scurgeri”.