Orașul Siret reprezintă un exemplu la nivel regional, național și european în ceea ce privește atragerea de fonduri europene și modul de implementare a proiectelor. Aceasta a fost concluzia unei vizite în teren, efectuată astăzi și la care pe lîngă primarul Adrian Popoiu au mai fost prezenți, printe alții, directorul ADR Nord-Est, Vasile Asandei, și directorul general pentru Politică Regională și Urbană al Comisiei Europene, Florin Rugina. În baza a nouă proiecte, la Siret s-au realizat sau se vor realiza în total 21 de obiective de investiții cu o valoare totală de 30 de milioane de euro.
Într-o campanie inițiată de Uniunea Europeană în parteneriat cu Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Est și derulată sub sloganul <La noi acasă-i meserie> au fost vizionate trei proiecte executate cu finanțare europeană: incubatorul de meserii de la Colegiul Tehnic <Lațcu Vodă>, reabilitarea, extinderea și dotarea Grădiniței <Luminița>, și revitalizarea zonei urbane din jurul lacului de acumulare Siret-Rogojești și a terenurilor degradate de pe strada Sucevei. În cadrul campaniei, timp de o lună, la Siret vor avea loc diverse evenimente. De exemplu, în data de 3 octombrie este programată o acțiune interactivă în cadrul căreia elevii Colegiului Tehnic <Lațcu Vodă> de la specializarea mecanică auto vor experimenta practic o serie de demonstrații tehnice susținute de Titi Aur, specialist în mecanică și reputat pilot de raliuri.
Pe 7 octombrie, în zona de agrement din preajma rîului Siret va avea loc o demonstrație sportivă cu o ambarcațiune de tip schiff oferită de vicecampionul olimpic Mugurel Semciuc, în prezența președintei Federației Române de Canotaj Elisabeta Lipă. În fine, pe 19 octombrie, la Grădinița <Luminița> se va organiza un atelier de meșteșuguri, unde preșcolarii vor învăța să confecționeze brățări tradiționale sub îndrumarea unui artizan local.
Primarul Popoiu a declarat: „Oricît aș încerca să găsesc cuvinte frumos aranjate și meșteșugite nu pot descrie bucuria și faptul că această acțiune se desfășoară la Siret. Faptul că sîntem în portofoliul de proiecte de succes la nivelul Comisiei Europene pentru noi este o mare onoare. Este un lucru absolut extraordinar. Dacă dau puțin timpul înapoi, acum șapte luni noi am intrat în tranșee, cu ghilimelele de rigoare. Și la acea vreme am avut foarte, foarte multe provocări în ceea ce privește criza refugiaților și mobilitatea acestora. Totuși, în acea perioadă atît cei care veneau din lumea politică sau din mass-media ne-au lăudat activitatea. Cei din străinătate, mai ales, oamenii politici ne spuneau <Good job>, faceți treabă bună și ne bucurăm că sîntem și noi de folos aici unor nenorociți. Iar în mass-media probabil titlul cel mai ilustrativ al activității noastre a fost în ziarul <Le Monde> din Franța, unde se titra faptul că Siretul este un simbol și toată lumea îl știe. Atunci mă gîndeam sincer la faptul că ce bine și ce frumos ar fi dacă Siretul ar fi un simbol pe tărîmul fondurilor europene. Și știu de ce spun lucrul acesta, mai ales că noi avem în implementare foarte multe proiecte europene, eram întotdeauna conectați la finanțări. Iată că visam cu ochii deschiși și acel vis al nostru s-a împlinit astăzi”.
La rîndul său, Vasile Asandei a spus: „Putem aduce, aici, în orașul Siret, acele exemple de proiecte cu impact și cu rezultat. Sîntem dornici și ne implicăm activ alături de partenerii noștri de la primării, școli și firme private să oferim condițiile cele mai bune în regiune și sper că acesta începe să devină un trend în anii următori, să dovedim că banii europeni se investesc, că noi avem investiții în această regiune”.