Dezvoltarea personală este un concept aflat la intersecția unor elemente precum: stima de sine, atitudinea, motivația, managementul emoțiilor și de asemenea este o tehnică folosită pentru îmbunătățirea comportamentului, reacțiilor, obiceiurilor, acțiunilor sau competențelor unei persoane.
Ideea de dezvoltarea personală, de creștere, de cunoaștere de sine, este un proces de transformare, de maturizare continuă, este un demers prin care o persoană se valorifică pe sine la cel mai înalt nivel, folosind înțelegerea mai profundă a fiecărei experiențe trăite, schimbând anumite obișnuințe și mai ales schimbând tipologia gândirii.
Dezvoltarea personală poate schimba vieți? Răspunsul este: Da, poate schimba vieți și mai mult decât atât poate schimba comunități.
Ca oameni, suntem mânați de dorința de socializare, de împărtășire a valorilor, a succesului și a eșecului, ne alăturăm grupurilor care ne recunosc calitățile, ne împrietenim cu oameni care sunt deschiși să ne cunoască aspirațiile și să ne respecte opiniile.
A te dezvolta personal înseamnă a da în principal, sens și consistență următoarelor direcții, ce îți pot schimba viața și implicit comunitatea din care faci parte.
Prima direcție este să te descoperi pe tine însuți! Cum? Primul pas pentru a te cunoaște pe tine însuți este să începi să îți cunoști VALORILE PERSONALE. Valorile reprezintă cine suntem noi cu adevărat; Nu cine am vrea să fim, sau cine credem că suntem în acest moment din viața noastră. Ele reprezintă esența noastră unică și individuală. Valorile ne servesc ca o busolă care ne indică ce înseamnă să fim sinceri cu noi înșine. Chiar dacă poate fi definită prin același cuvânt de mai multe persoane, valoarea are pentru fiecare dintre noi, un sens unic.
Celelalte direcții importante pentru o dezvoltare personală eficientă, ce pot schimba vieți și comunități în același timp sunt: să dai vieții tale o direcție! Cum? Prin schițarea unui plan de viață, cu pași de urmat; să fii mai eficient și mai concentrat! Cum? Prin claritate în prioritizarea activităților zilnice urmărind scopurile pe termen scurt, mediu și lung; să rămâi motivat! Cum? Prin a rămâne concentrat pe scopul setat, indiferent de dificultățile întâmpinate sau emoțiile resimțite; să reziști la adversități! Cum? Prin strategii de adaptare la mediu și creșterea rezilienței; să dezvolți relații pozitive! Cum? Prin a cunoaște oamenii cu care te înconjori, aceștia pot fi benefici parcursului tău individual sau să aibă o influență negativă, prin urmare trebuie să înveți cum să-i identifici pe primii.
Dezvoltarea personală este un proces de lungă durată, individual sau în tandem cu un mentor, sau terapeut. Are ca scop creșterea eficacității atât în plan profesional – ca o modalitate adiacentă de a fi mai bun, în termeni de competitivitate și performanță, prin optimizarea abilităților personale, dar și pentru a îmbunătății calitatea vieții, a stării de bine și a relațiilor interpersonale.
Într-o lume care se află într-un proces alert de schimbare, dezvoltarea personală este un proces transformativ de maturizare continuă, care își propune valorificarea potențialului individual în cea mai bună versiune posibilă sau altfel spus, este un demers prin care o persoană se valorifică pe sine la cel mai înalt nivel.
În proiectul EDURIGHTS4GIRLS – Acces egal la educatie, 480 de fete aflate intr-o situaţie de vulnerabilitate beneficiază de 3300 ore de dezvoltare personală, consiliere şi terapie, 210 profesori de 336 ore de dezvoltare personală, iar peste 2000 de persoane(elevi, parinti, profesori, directori cu precadere din cele 14 scoli, alţi actori din comunitate) beneficiază de campanii de conştientizare privind egalitatea de gen.
Terapeuţii utilizează un set de teste ce masoară nivelul de dezvoltare neuropsihologică, aptitudinile cognitive, temperamentul/personalitatea, interesele şi valorile fiecarei eleve din GT. Se va întocmi un plan de dezvoltare personală, utilizandu-se un instrument online dedicat, pus la dispozitie.
Consilierii de dezvoltare personală monitorizează lunar progresul. Instrumentul pune la dispozitia elevilor şi profesorilor resurse utile suplimentare, pe subiecte de interes(stima de sine, stereotipuri, metode de combatere, îmbunatăţirea inteligenţei emotionale, etc). Dupa participarea la acest program profesorii ii pot ajuta ulterior pe elevi să işi descopere potenţialul, să se adapteze uşor la schimbare şi să comunice eficient.
Elena – Doina FÎNTÎNARU – terapeut
Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă.