Pentru elevi și studenți urmează, peste două săptămîni, vacanța de iarnă. La universitate, nu există programul <Școala altfel>, program de care au parte copiii din mai multe școli sucevene, dar și din țară, în ultima săptămînă de dinainte de vacanță. Însă, ”porțile universității sînt deschise pentru toată lumea”, a declarat la Radio Top avocatul Mihai Ștefănoaia, lector universitar doctor la Facultatea de Drept din cadrul Universității <Ștefan cel Mare> Suceava. A adăugat domnul Ștefănoaia: ”Sînt mai tinerii noștri concetățeni, elevi, atît de gimnaziu, cît și de liceu, care ne vizitează atunci cînd ei au diferite activități”.
Pe de altă parte, continuă programul ”Fii avocat în școala ta!”. A spus domnul Ștefănoaia: ”Este un proiect pilot. Am fost personal la școala din Mălini, pentru că sînt legat sentimental de acele locuri. Am mers la Școala <Filadelfia>, unde învață copiii mei… Urmează să merg la școala de la Salcea, m-a solicitat o doamnă profesoară de acolo, undeva pe data de 17 a lunii decembrie, pentru a prezenta educația juridică și a promova educația juridică în școli. ”.
În cadrul întîlnirilor cu elevii de la diferite școli, domnul Ștefănoaia discută, în general, despre legi și despre consecințele nerespectării lor. A detaliat acesta: ”Discuții despre ceea ce spune legea, ce este legea, cum trebuie respectată, cum trebuie aplicată legea și care sînt consecințele încălcării, nerespectării legislației. Teribilismul, pe baza efervescenței lor, a felului lor de a fi, a vremurilor pe care le trăim, așa, sub imperiul acestor vremuri, tinerii sînt un pic mai energici și automat uită că se niște reguli. Cum am fost cu toții la vîrsta lor, însă erau alte tentații, cu totul și cu totul altele, iar acum ei sînt mult, mult, mult, am constatat eu, mult mai vulnerabili și mult mai expuși. Sînt, însă, generații în care eu am încredere și sînt tineri care vor confirma această încredere”.
Potrivit lui Mihai Ștefănoaia, tinerii din ziua de astăzi, comparativ cu alte generații ”merită mai multă atenție, sprijin și încredere”. A continuat avocatul: ”Din păcate, instituțiile statului nu fac ceea ce ar trebui, pentru că ar trebui să fie mult mai prezente în rîndul lor. Mai sînt programe și îi felicit pe cei care sînt implicați (Poliție, de exemplu – n.r.), dar în mod normal ar trebui mai mult, pentru că vedem că nu este suficient. Vedem foarte mulți tineri implicați în tot felul de acțiuni care au ca urmări anumite consecințe, pînă la urmă devastatoare pentru viața, pentru viitorul lor. Pentru ei, pentru familie și pentru societate, în principal, pentru că, pînă la urmă, despre asta e vorba. Trebuie învestiți cu încredere și trebuie cauționați pentru greșelile pe care le fac. E adevărat, în momentul în care ai o genă infracțională, o genă criminală, trebuie să ai un alt fel de tratament, dar, pînă la urmă, sînt tineri, sînt adolescenți, care nu fac nici mai mult nici mai puțin decît ceea ce făceam noi, la vremea noastră, și nu sînt mai mult mai diferiți decît cum eram noi la vremea noastră”.