De la distanță, Daniel Funeriu, fost ministru al Educației între 2009 și 2012, constată că Universitatea ”Ștefan cel Mare” Suceava a crescut atît la propriu, cît și la figurat. Într-o intervenție telefonică la Radio Top, domnul Funeriu a declarat: ”Cred că universitatea are un număr mai mare de studenți și devine un pol mai important, un pol mai puternic de dezvoltare academică din România”. În momentul în care s-a adus vorba despre rectorul Mihai Dimian, care a studiat și a lucrat în Statele Unite ale Americii în mediul universitar, domnul Funeriu a spus că acest lucru ”dovedește o internaționalizare superioară a universității și nu putem decît să ne bucurăm de acest lucru. Văd și din presă, și din ceea ce aud, știți cum e, oamenii vorbesc mult între ei, constat o dinamică pozitivă și asta este cel mai important”.
Dialogul a avut loc în contextul în care pe 16 decembrie, Radio Top a difuzat un material în care arăta că, în 2011, universitatea suceveană a dat în judecată Ministerul Educației condus de Daniel Funeriu pe motiv că ar fi fost dezavantajată de clasificarea făcută și, astfel, ar fi pierdut parte din finanțarea de la bugetul de stat.
În legătură cu acest subiect, domnul Funeriu a spus: ”Regret că, uite, de atîția ani a rămas, așa, întipărit în mintea celor din Suceava ideea că aș fi dezavantajat universitatea din Suceava cu acea clasificare. În realitate ce s-a întîmplat: acea clasificare a fost făcută de Asociația Universităților Europene, deci de un actor internațional cu o bună reputație, iar în urma acelei clasificări a universităților din România și ierarhizarea programelor de studii a reieșit o anumită poziție pentru universitatea din Suceava și, sigur, atunci, cînd s-au distribuit banii, s-au distribuit în funcție de această clasificare. Universitatea din Suceava nu a fost mulțumită și a dat în judecată Ministerul. Ceea ce vroiam neapărat ca locuitorii din Suceava și din județ să știe este că Universitatea a pierdut atunci acest proces, Ministerul cîștigîndu-l. Deci, practic, acea clasificare a fost justificată și declarată corectă de instanță”.
Domnul Funeriu a ținut să explice și de ce s-a făcut acea clasificare, spunînd: ”Acea clasificare nu a fost gîndită pentru a nu da bani unora dintre universități, ci din contră. Ea a fost gîndită pentru a găsi punctele tari și punctele slabe ale fiecărei universități și pentru a folosi banii publici astfel încît să întărim punctele tari, iar celor slabe le dăm șansa să se amelioreze. Ce s-a și întîmplat la universitatea din Suceava pentru că, iată, astăzi, de exemplu, din cîte știu și din cîte văd, programele de fizică sînt foarte bune și sînt și alte programe care s-au îmbunătățit între timp. Deci, cred că încetul cu încetul acel scop de a încuraja lucrurile bune din universitățile din România parțial, cel puțin, a fost atins. Din păcate, acea clasificare n-a mai fost continuată de atunci”.
Fostul ministru al Educației a adăugat: ”Acea clasificare a avut două etape conform legii de atunci. Într-o primă etapă se judeca producția științifică a universității și alte astfel de lucruri. A doua etapă, care din păcate n-a fost continuată, a fost o etapă a vizitelor instituționale, n-a fost dusă pînă la capăt. Pentru că, sigur, e importantă fotografia zilei, dar este tot atît de importantă, poate chiar mai importantă, dinamica unei universității. Și anume, strategia de dezvoltare instituțională, încotro merge universitatea, ce gînduri are pentru studenții săi. Iar evident că statul trebuie să finanțează inclusiv acea direcție pe care universitatea și-o asumă”.