În contextul discuțiilor despre planurile-cadru pentru licee, universitarul Mirea Oroian susține că ”în zona tehnică va crește numărul de ore de practică, ceea ce teoretic va avea un efect bun”. Problema este că orele de laborator sînt mai slab plătite decît cele pentru orele de curs. Profesorul universitar doctor inginer Mircea Oroian este decanul Facultății de Inginerie Alimentară din cadrul Universității ”Ștefan cel Mare” Suceava.
În cadrul unei emisiuni la Radio Top, domnul Oroian a declarat: ”Pentru cadrele didactice orele de practică se normează diferit. Orele de laborator efectuate în cadrul unităților școlare înseamnă 0,75 ore de predare”.
Săptămîna trecută, Facultatea de Inginerie a avut cîțiva profesori care și-au dat gradul I pe ingineria produselor alimentare și controlul și expertiza produselor alimentare. La această facultate își dau gradul I profesori de la Colegiul Alimentar Suceava, Colegiul ”Andronic Motrescu” Rădăuți și de la colegiile fălticenene ”Vasile Lovinescu” și ”Mihai Băcescu”.
Ca urmare a discuțiilor cu respectivii profesori, domnul Oroian a spus: ”Cei care aveau ore de laborator în liceu se plîngeau de această echivalență și spuneau că dacă o normă didactică iese de 18 ore ei trebuie să aibă 24 de ore. Și spuneau că doar prin presiunea sindicatelor și a cadrelor didactice se poate ajunge la echivalență. Chiar dacă sînt ore de laborator nu înseamnă că un cadru didactic nu trebuie să și le pregătească. Chiar dacă este laborator, la început, totuși, ai niște noțiuni de teorie, de introducere, dezvolți competențele, deprinderile unui elev”.
Mircea Oroian a adăugat: ”Pentru disciplinele tehnice trebuie să vorbim despre laboratoare și stații pilot în care elevul să poată face practică. Eu am fost la licee din județele Suceava și Botoșani în care la specializarea mecanică ei desenau motorul pe tablă și nu-l vedeau niciodată”.
Decanul Facultății de Inginerie Alimentară Suceava consideră că învățămîntul are nevoie de reformă, dar nu pe repede înainte. Acesta a spus: ”Cred că trebuie făcută o reformă. Nu cred că trebuie făcută pe repede înainte, pentru că orice reformă făcută pe repede înainte are riscul de a <muri> la următorul ministru, care să vină și să spună: <dar eu n-am fost de acord cu asta>. Trebuie să existe o negociere între partenerii sociali – elevi, profesori, părinți și stat – și să vedem ceea ce a fost prost și ceea ce putem îmbunătăți”.