Directorul Liceului Teoretic Filadelfia din Suceava, Ioan Bădeliță, a declarat la Radio Top că, din punctul său de vedere și al liceului pe care îl conduce, discuțiile intense provocate de propunerile din noile planuri-cadru de a se diminua orele de istorie la clasele terminale de liceu ”sînt un pic artificale”.
Ioan Bădeliță a subliniat că în noile planuri-cadru elevii de clasele a XI-a și a XII-a, specializarea Matematică – Informatică, de exemplu, ”totuși au discipline legate de Istorie: Istoria Evreilor, Holocaustul, în clasa a XI-a, iar în clasa a XII-a Istoria comunismului din România” A adăugat acesta: ”Ținînd seama că în primii doi ani de școală Istoria a fost în trunchiul comun, un profesor bun poate să folosească aceste ore pentru ca noțiunile elementare de istorie, care țin într-adevăr de educația generală, să poată fi prezente și în ultimii doi ani de liceu. Deci, cred că este o discuție un pic artificială. Din punctul nostru de vedere, sigur, tot ceea ce spun este punctul meu, punctul nostru de vedere, al Liceului Filadelfia”.
Directorul Liceului Filadelfia a mai spus că nu va trimite propuneri către Ministerul Educației legate de noile planuri-cadru și că singura sugestie pe care o au atît el, cît și colegii dumnealui, este ”să nu se renunțe și să nu se dea înapoi, iar planurile-cadru să intre în vigoare”.
Pe de altă parte, o elevă de clasa a XII-a i-a scris ministrului Daniel David că ”educația de calitate nu ar trebui să fie condiționată de interesul elevului” și că ”actualele propuneri ar putea duce la eliminarea sau transformarea unor discipline esențiale, cum ar fi Istoria, Geografia, Biologia, Chimia, Fizică, în materii opționale”. Directorul de la Filadelfia a spus referitor la această afirmație:”Școala face educație, inclusiv îi ajută pe elevi să aleagă, deci trebuie să vii cu argumente, trebuie să vii cu niște propuneri, dar să le dai posibilitatea unor elevi să-și spună părerea cred că este important și este necesar”.