Ministerul Educației le recomandă diriginților să facă o evidență a elevilor care au părinții plecați în străinătate și ai căror părinți s-au întors din străinătate, lucru care-i nemulțumește pe profesori. Într-o intervenție telefonică la Radio Top, liderul Pro Educația, Traian Pădureț, a spus că de această problemă ar trebui să se ocupe serviciile specializate din primării, dar că primăriile au pasat problema prin intermediul Ministerului Educației. A spus domnul Pădureț: ”S-a apelat la un artificiu politic și a apărut un ordin de secretar de stat al Ionel Florian Lixandru, care a trimis în teritoriu, inspectoratului școlar, și inspectoratul l-a trimis școlilor, ca o recomandare”. Traian Pădureț a spus că fiind vorba doar despre o recomandare, sfatul său este ca diriginții să nu facă situațiile solicitate. Domnul Pădureț a declarat: ”Eu recomand ca fiecare diriginte să-și facă treaba de diriginte strict și de cadru didactic”.
Întrebat de ce Ministerul Educației a cerut această situație, domnul Pădureț a răspuns: ”A cerut acest lucru pentru a face munca unor funcționari din serviciile de asistență socială din UAT-uri, din primării, așa interpretăm noi. Într-adevăr, există o legislație de prin 2015 care prevede că serviciile publice de asistență socială, spas-urile, împreună cu serviciile din direcția de asistență socială trebuie să facă această statistică. Probabil și-au dat seama că este mult mai simplu să soliciți diriginților din școli decît să-ți faci tu treaba”. Traian Pădureț a afirmat că profesorii, în loc să-și vadă de ore, fac tot felul de hîrtii care au legătură cu asistența socială, spunînd: ”Unii colegi spuneau chiar că ar trebui să transformăm denumirea școlii din școală gimnazială în școala socială. În ultima vreme, diriginții au trebuit să se ocupe de dosarele de burse, de dosarele de navetă, de foarte multe chestiuni care din punctul nostru de vedere sînt chestiuni de asistență socială, or nu cred că este atribuția școlii în acest sens, știind că toate primăriile au servicii de asistență socială. Mai mult, la nivel de județ există o direcție generală de asistență socială, care ar trebui să aibă aceste date”.
Domnul Pădureț a adăugat: ”Trebuie ca pînă la finalul trimestrului IV să se dea aceste statistici. Sînt două anexe acolo de completat, pentru ca apoi aceste statistici să meargă la spas, la acele servicii de asistență socială, ei verifică în teritoriu în martie și după aceea ne verifică pe noi, diriginții, dacă ne-am făcut treaba ca lumea și ne retrimit ceea ce au găsit ei în teritoriu. Este efectiv o chestiune de statistică, o statistică a copiilor care au părinți plecați în străinătate și care sînt lăsați în grija bunicilor. Noi înțelegem ca și cadre didactice, ca și diriginți. Cei mai mulți dintre noi au aceste date, dar nu știm cît sînt de reale, pentru că fiecare diriginte ține legătura cu familia, este normal, nu e o problemă. Asta este o cooperare între familie și școală prin intermediul dirigintelui, sînt vizite care sînt făcute în familie, dar pot exista situații în care părintele să declare una și realitatea să fie alta. Tu, ca diriginte, nu ai cum să verifici dacă ceea ce declară este și real, pe cînd primăria, prin serviciul de asistență socială pe care îl are, care face o grămadă de anchete sociale, ei știu exact situația acestor copii și nu înțeleg de ce cer școlilor ca dirigintele să se implice și în așa ceva”.
Traian Pădureț a exemplificat cu situațiile cu care se confruntă diriginții din două mari școli din județ, spunînd: ”Vă dau exemplu Colegiului <Alexandru cel Bun> de la Gura Humorului, care are copii din toată zona limitrofă orașului Gura Humorului, și Liceul Tehnologic <Mihai Eminescu> de la Dumbrăveni, care strînge inclusiv copii de la Stamate, de peste tot din zona limitrofă. Ce ar însemna ca dirigintele de la fiecare clasă să completeze acele tabele, să dea la serviciu secretariat sau nu știu cui în altă parte, că serviciul secretariat în perioada asta lucrează la salarii. Deci, nu au timp, nu au angajați suficienți pentru a face aceste situații, și serviciul respectiv sau persoana respectivă din școală, strîngînd toate datele statistice de la diriginți să facă după aceea cîte o adresă către fiecare. Pot să am copii din trei-patru localități”.