Centrul de Dezvoltare Personală și Profesională EduMax Suceava a organizat, la finalul săptămînii trecute, cu ocazia Zilei Mondiale a Educației, evenimentul <Ferestre Deschise pentru Educație>. Coordonatoarea proiectelor educaționale de la EduMax, profesoara de matematică Manuela David, a detaliat, în cadrul unei intervenții telefonice la Radio Top: ”Am fost împreună, sîmbătă după masă, la Teatrul Municipal <Matei Vișniec>, ca să susținem un spațiu comun de acțiune și comunicare pe care l-am intitulat sugestiv <Ferestre Deschise pentru Educație>. Au fost în sală adolescenți, părinți, profesori, artiști, consilieri, coordonatori, traineri, sponsori, animatori, voluntari, beneficiari, parteneri educaționali, pentru că noi la EduMax derulăm un program deschis comunității, un program de responsabilitate socială, un program inovator care demonstrează o gîndire de perspectivă, zic eu, de mare anvergură în educație și care de patru ani are rezultate”.
Sîmbătă, totul a început cu piesa de teatru <Deschide-ți fereastra>, pusă în scenă de <Dream Boutique>, după un text de Matei Vișniec, adaptat de Bianca Nițu, în regia lui Aurel Palade. A spus doamna David: ”Școala de teatru <Dream Boutique> a adus copiii pe scenă spre savoarea și bucuria tuturor participanților, pentru a arăta cît de important este teatrul în educație, în comunicare, în dezvoltarea abilităților personale, în creșterea stimei de sine”.
Manuela David a continuat: ”A urmat un moment de motivație pentru a atinge obiectivele pe care ni le propunem, cu Romeo Crețu, care a dăruit tuturor participanților cîte o carte scrisă de dumnealui numită <Manifest pentru o viață frumoasă>. Un moment <My Way> derulat de cei de la Fundația <Pentru Educație și Vocație> din București, un program de consiliere vocațională. Am prezentat și noi două experiențe de intership în <Computer Science>, la Londra, pe care le-am avut prin consiliere și, bineînțeles, am invitat participanții să se înscrie în programele noastre educaționale care se vor derula în acest an. Iar finalul a fost, ca să zicem așa, dintr-un alt film, pentru că finalul a fost un recital de muzică electronică progresivă care a durat aproape jumătate de oră într-un proiect numit <Generator>, un proiect a lui Sandy Deac, în care l-a avut invitat și pe Patriciu Pop, un proiect care a inclus în final, de fapt, un imn pe care l-am făcut de Ziua Educației și a fost totul foarte natural sau, cum se spune acum, organic, fără diplome, fără multe celebrări”.
În cadrul evenimentului, Centrul de Dezvoltare Personală și Profesională EduMax Suceava și-a prezentat și oferta și rezultatele, însă într-un mod diferit: prin exemple de elevi. Profesoara Manuela David a mai spus la Radio Top: ”Nu am prezentat statisticile. Din ceea ce facem noi am ales patru exemple, doar prin exemplul copiilor și a ce se poate face. Au fost și părinți, pentru că îndrumarea este dată de către părinți și dacă copilul cînd este foarte mic ar putea să decidă singur ce face, ar fi foarte bine, dar ei decid împreună. Și atunci e foarte important ca și părintele să afle că există multe tipuri de ateliere și cursuri care se pot face văzînd rezultatele a ceea ce se face”.
Potrivit doamnei David, <feedbackul> după eveniment a fost unul pozitiv. A precizat profesoara de matematică: ”Toată lumea a plecat de acolo cu o întrebare: <Ce aș putea eu să fac mai mult?>. Am avut un feedback extraordinar. Cinci fetițe de la <Nicu Gane> din Fălțiceni, chiar în timpul concertului m-au căutat, prin întuneric, și mi-au spus că vor consiliere și vor voluntariat. Un alt copil mi-a spus: <Doamna, am auzit vorbind pe scenă o fata, să știți că și eu m-am hotărît, gata. Dau la medicină>”.
Anul acesta, la EduMax sînt, în continuare, o mulțime de programe: cele de certificare lingvistică, un program sportiv de alergare, programul de parenting, programul de consiliere vocațională, cel de conferințe, programul de burse, programul de rechizite/ echipamente sportive/ materiale educaționale și programul de suport pentru copii din medii foarte defavorizate.