În România, directorii de școli au început să demisioneze fiind nemulțumiți de salarii. Ei preferă să revină la catedră unde cîștigă mai mult. 2.500 de directori de unități de învățămînt din țară au semnat un apel prin care cer Guvernului să regleze inechitățile din sistem. Într-o intervenție telefonică la Radio Top, directorul Colegiului Național <Eudoxiu Hurmuzachi> din Rădăuți, profesorul Adrian Puiu, a declarat: „Este o stare de nemulțumire, pentru că salariile directorilor au rămas aproape plafonate de vreo șase-șapte ani, în condițiile în care noile măriri de salariu acordate în urma grevei nu au fost aplicate și profesorilor-directori, astfel că s-a ajuns la o serie de inechități. Unii directori dacă s-ar întoarce la catedră ar avea salariul mai mare, și nu cu puțin, ci chiar cu pînă la 900 de lei. Motivarea de a rămîne director a scăzut foarte mult, avînd în vedere că sarcinile, responsabilitățile și stresul pe care le implică exercitarea funcției sînt destul de mari. Avem o multitudine, o diversitate de sarcini de serviciu, și trebuie să răspundem în fața autorităților statului. Sîntem responsabili pentru întreaga activitate care se derulează în școală, față de cadrele didactice, față de elevi, față de părinți. Orice mic neajuns, orice se întîmplă, orice mică disfuncție de regulă este atribuită directorului, conducătorului unității, și, prin urmare, nivelul de stres, de responsabilitate, e destul de ridicat”.
Directorul de la <Hurmuzachi> a completat: „Rămîn director, dar am semnat memoriul de protest adresat Guvernului de Asociația <Valori în Educație> după consultarea cu Federația <Spiru Haret> și cu Federația Sindicatelor Libere din Învățămînt în speranța că va avea ecou. Se solicită eliminarea inechităților salariale raportat între salariul unui director și cel al unui cadru didactic. Sînt unități școlare în care directorul aproape că nu se mai regăsește în prima parte a salariilor de-acolo. Nu-i în regulă, iar cînd conducătorul are un salariu la jumătatea grilei din instituție se simte nedreptățit și apare și o stare de frustrare, care-i firească. Discrepanța e cu atît mai mare cu cît vechimea e mai mare, întrucît salariile directorilor nu sînt diferențiate funcție de vechime, ca în cazul salariilor cadrelor didactice. Directorul cu o vechime mai mare de 25 de ani clar are un salariu mai mic decît dacă ar reveni la catedră. De aceea, sînt colegi care se gîndesc să renunțe la conducere și unii chiar au făcut-o deja ”.
Profesorul Puiu a dat ca exemplu un director de la o școală gimnazială din apropierea Rădăuților, care a decis să se întoarcă la catedră. El a afirmat: „Directorul respectiv a promovat un concurs în 2021 și a semnat contractul de management pînă-n 2026. Era de 10 ani director. După un an și jumătate de la semnarea noului contract a demisionat și din 1 septembrie revine ca titular pe catedra de chimie de la <Hurmuzachi>”. Profesorul Puiu a menționat că, în general, directorii de școli au salarii nete cuprinse între 4.000 și 4.500 de lei.