Facultatea de Inginerie Alimentară-FIA de la Universitatea <Ștefan cel Mare> din Suceava achiziționează noi aparate și mobilier, printr-un proiect de cercetare în valoare de 5 milioane de lei, care este finanțat de Agenția de Dezvoltare Nord-Est. Decanul facultății, profesorul universitar doctor Mircea Oroian, a declarat, la Radio Top, că în baza proiectului toate laboratoarele vor fi dotate și utilate pînă la sfîrșitul anului calendaristic. Despre aparatură, decanul a afirmat: „În general, am promovat aparatele a căror valoare era mai mare, dar nu am vitregit nici o tehnologie care se predă în cadrul FIA. O parte din aparate se regăsesc și-n fabricile din industria alimentară, iar altă parte sînt unicat la nivel național. Multe aparate sînt ultrarapide. Asta presupune să pui produsul pe un senzor, iar cu ajutorul soft-ului specific reușește într-un decurs de cîteva minute să citească compoziția chimică. Mă refer la conținut de glucide, fibre, lipide, proteine, la conținut de umiditate. Dacă ai face acele metode clasice, prin standardele actuale, ar dura măcar o zi”. Profesorul Oroian a mai spus: „Noi nu excludem clasicul, dar vrem să le arătăm studenților că ăsta-i viitorul și trebuie să ne aliniem în această direcție. Nu excludem deloc metodele clasice”.