Doctorul în arheologie Emil Ursu, directorul Muzeului Național al Bucovinei, spune că orele de religie ar trebui făcute în altă parte, și nu la școală, și că aceste ore sînt pentru ca preotesele să aibă unde lucra.
Noile planuri-cadru puse în dezbatere de Ministerul Educației pînă pe 6 martie propun 142 de ore de Religie, ore la care elevii de liceu au posibilitatea să nu participe. Numărul de ore prevăzut pentru Religie e de două ori mai mare decît la Istorie, Chimie, Fizică, Biologie și Geografie.
Referitor la această situație, domnul Ursu a spus într-o intervenție telefonică la Radio Top: ”Cu tot respectul, noi sîntem un stat religios sau un stat laic? Laic. Dacă sîntem un stat laic de ce trebuie să studiem Religia în școală? De ce bisericile pe sistem catolic, pe sistem neoprotestant nu-și fac școli de cateheză la biserică? Fie vorba între noi, învățăm <Tatăl nostru> și <Crezul> la școală… nu-l putem învăța la biserică? Nu știu, e o întrebare. Dar, de fapt, vă dau eu răspunsul: aceste ore nu fac altceva decît să asigure preoteselor loc de muncă. Pentru că, dacă vă uitați, cred că 80% din profesorii de Religie sînt, de fapt, doamnele preoților”.
Potrivit lui Emil Ursu preotesele ”ar putea să predea Română, ar putea să predea Matematică, ar putea să predea Chimie, Istorie, Geografie și așa mai departe… dar nu, predau Religia”. A continuat doctorul în arheologie: ”Vin niște doamne cu batic, îmi cer scuze, dar cam asta e marea parte a profesoarelor de Religie… Vin niște doamne din astea care explică, mă rog, învață copiii niște rugăciuni ortodoxe și, mă rog, niște texte ortodoxe. Or, eu cred că mai degrabă preotul la Biserică, unde poți să vezi o icoană, poți să faci și o excursie… poate face școli catehetice. Trebuie o școală”.
Cît despre faptul că elevii și părinții se plîng de ghiozdanele foarte grele, domnul Ursu a spus că există materii care nu ar trebui să se facă la școală: ”Normal că au ghiozdanele foarte grele… Avem tot felul de discipline care, cu scuzele de rigoare, nu trebuie făcute neapărat în școală. Părerea mea e că în școală trebuie lucruri esențiale: Română, Matematică, Chimie, Fizică, Istorie, Geografie și Biologie. Punct. Restul sînt la <și altele>. Educație fizică și sport, e normal. Pentru clasele I-IV, Muzica e firească. Eu am intrat prima dată, spre exemplu, în contact cu Mozart la orele de muzică. Dar asta e situația”.