O inițiativă benefică pentru sănătatea elevilor, inițiativă care a pornit de la Suceava în 2005-2006, o reprezintă predarea de către profesori de specialitate a orelor de educație fizică începînd cu clasa pregătitoare. Coordonatorii proiectului au fost profesorul Ioan Puiu, fost adjunct al Inspectoratului Școlar Suceava, și profesorul universitar doctor Petru Ghervan, coordonatorul looturilor de handbal masculin din cadrul CSU Suceava și fostul decan al Facultății de Educației și Sport.
În cadrul unei emisiuni la Radio Top, Ioan Puiu a povestit cum a luat naștere acest proiect: ”Am coordonat proiectul împreună cu domnul Ghervan. L-am dus la minister. A fost o clasă pilot, în care era profesor de educație fizică și o clasă fără profesor. După un an de zile, măsurătorile de final atît erau de diferite încît cei de la București, cînd ne-am dus cu proiectul, se uitau… Cu medici, a participat și o doamnă doctor de la Universitate, de la Suceava, cînd ne-am dus la București au zis că nu se poate. Diferențele erau uluitor de mari. Copiii care au făcut educație fizică organizat, un an, cu profesorul, la clasa I, cum era atunci, cînd nu era pregătitoare, modul în care s-au dezvoltat într-un an de zile era total diferit față de clasa care a fost lăsată la voia sorții. Și atunci proiectul a fost însușit de către cei de la București și au spus: <Sînteti și dumneavoastră, dar noi vrem să îl facem la nivel național, pentru că, clar, trebuie să predea ora de educație fizică profesorii>. De atunci, încet, încet a devenit lege și s-a implementat cu greu”. Proiectul a fost inițiat în 2005-2006.
Începînd cu clasa pregătitoare și pînă în clasa a XII-a, elevii fac una sau două ore de educație fizică. Orele de educație fizică ar putea fi, însă, mai multe, potrivit profesorului Puiu, care a adăugat: ”O spun cu tărie, și ca profesor de educație fizică, cu plăcere o spun că ar mai trebui. Ore de sport ar mai trebui la toate nivelurile. Și nu se întîmplă nimic, din contră. Copilul, uneori stă numai în fața calculatorului sau părintele îl ține în cameră să nu se miște. Nu este ca pe vremea <cheii la gît>, cînd se ieșea mai mult afară. Unii se mai mișcă doar organizat doar la școală”.