Profesoara Irina Melisch, preşedinta Asociației Profesorilor de Franceză din Suceava, a subliniat prin intermediul unui mesaj transmis ROCNEE, importanța menținerii a cel puțin două ore pe săptămînă pentru Limba Modernă 2 (în special Limba Franceză). Potrivit profesoarei, ”reducerea numărului de ore ar afecta progresul elevilor, avînd în vedere că două ore reprezintă deja un minim necesar pentru atingerea unui nivel funcțional de comunicare”.
Planul-cadru în forma inițială presupune două ore pe săptămînă în ciclul liceal de Limbă Modernă 2, iar prof. Irina Melisch propune menținerea acestora în toate filierele și profilurile liceale, pentru ca elevii să beneficieze de ”continuitatea învățării unei limbi străine”. Doamna Melisch subliniază că reducerea numărului de ore ar afecta progresul elevilor și ar avea un impact negativ asupra certificărilor lingvistice internaționale, cum ar fi DELF/DALF, care ”este recunoscut internațional și esențial pentru studiile universitare și carieră”. A precizat Irina Melisch: ”Un număr mai mic de ore ar diminua șansele elevilor de a obține aceste certificări”.
De asemenea, potrivit președintei APF Suceava, ”studiul limbilor străine este o prioritate în UE, iar România ar trebui să mențină această direcție pentru a sprijini mobilitatea și integrarea elevilor în mediul academic și profesional european”.
Studierea Limbii Franceze este cu atît mai importantă cu cît ”Franța și țările francofone sînt parteneri strategici ai României, iar competențele lingvistice în franceză oferă elevilor avantaje în diverse domenii, cum ar fi diplomație, turism, business sau științe umaniste”, se mai arată în mesajul transmis de profesoara Irina Melisch.
A conchis profesoara: ”Vă rog să analizați cu atenție propunerea de menținere a minimum două ore pe săptămînă pentru Limba Modernă 2 în planurile-cadru finale. Vă mulțumesc pentru timpul acordat și pentru eforturile depuse în conturarea unei programe educaționale echilibrate si eficiente”.
ROCNEE sau CNPEE, Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare, este un organ de specialitate al administraţiei publice centrale, cu personalitate juridică, specializat în evaluarea educaţională și care este în subordinea Ministerului Educaţiei Naționale.