Într-o emisiune la Radio Top, rectorul Universității <Ștefan cel Mare> Suceava, profesorul universitar doctor inginer Valentin Popa, a declarat că, de-a lungul timpului, aproximativ o cincime dintre studenții din anul I de la USV au abandonat școala. În principal, aceștia abandonat din cauză că nu au avut capacitatea de a-și regla ritmul de învățare. În viitorul an academic, la universitatea suceveană vor fi peste 4.500 de studenți în anul I, cu 5% în plus față de 2022. Rectorul a afirmat: „Deocamdată nu putem aprecia calitatea noilor studenți. Admiterea nu a fost în iulie, nu a fost în septembrie, ci va fi în primele două semestre din anul I. Atunci se triază în mod extrem de serios studenții de elevi. În medie, mai bine de 20% dintre tinerii intrați la facultate renunță în primul an pentru că nu reușesc să facă față standardelor de student. Nu prea știu să învețe, în primul rînd. Nu au puterea să învețe. Viața de student înseamnă, totuși, un efort de mai multe ore pe zi, să înveți cel puțin în sesiune. Este un alt sistem comparativ cu liceul. Nu te ascultă în fiecare zi, nu te urmărește chiar în fiecare zi. Punem și noi accent în timpul săptămînii pe lucrul acasă, pe lucrul individual al studentului, dar e cu totul alt stil decît în liceu. Acum, efortul maxim ajunge să fie în sesiune ori cînd ai examenele parțiale. Mulți simt un fel de relaxare, simt că nu-i urmărește nimeni zi de zi și pierd ritmul. Rămîne pe mai departe aceeași părere pe care o am. Nu știu să învețe și nu au puterea să învețe cîteva ore pe zi, iar în sesiune opt-zece-douăsprezece ore pe zi”.
Profesorul Popa a mai spus că liceele îi ”antrenează” pe tineri în ceea ce privește învățatul, însă a adăugat: „Sînt licee și licee. Apoi, într-un liceu sînt clase și clase. Nu neg faptul că sînt și elite. Și la USV avem elite, tineri mai bine pregătiți cu putere de muncă și cu dorință de a învăța, dar cînd vorbim despre medie, iar noi sîntem totuși o universitate orientată mai degrabă spre mediul rural decît spre mediul urban, nivelul calitativ al absolvenților de liceu este din ce în ce mai scăzut”.
De asemenea, rectorul USV a subliniat că în unele cazuri și părinții au o vină pentru situația de fapt, fiind mult prea protectori. Profesorul Popa a explicat: „Sînt copii cocoloșiți de acasă și-n primii șapte ani înainte de a intra la școală. În general, noile generații, tinerii de pînă-n 35-40 de ani, care au crescut într-o altă epocă, gîndesc cu totul altfel educația decît au gîndit-o părinții noștri. Nu trebuie să pui presiune pe copil, nu trebuie să simtă nici un fel de greutate, nu trebuie să simtă nimic rău din ceea ce au simțit părinții lor… Și-atunci, cînd dau de greutăți sînt extrem, extrem de bulversați, sînt dezorientați. Nu știu să se adapteze ușor, iar viața ne arată că este și greu, nu numai bine. Viața nu te cocoloșește”.