Profesorul de istorie Ionel Cristinel Puha, directorul adjunct al Liceului Tehnologic <Ion Nistor> din Vicovu de Sus, a declarat, în cadrul unei intervenții telefonice la Radio Top, că profesorii se așteptau la o creștere a numărului orelor de Istorie, și nu la scăderea acestora. A spus domnul Puha: ”Mă așteptam la o creștere a numărului de ore de istorie în contextul dat, pentru că România este în acest moment singurul stat european în care elevii învață, în medie, o oră de istorie pe săptămînă, atît la gimnaziu cît și la liceu”.
A continuat profesorul de istorie: ”În toate celelalte state din Europa, în planurile-cadru sînt prevăzute între două și patru ore de istorie. Istoria este obiectul cel mai interesant al cunoașterii și elementul fundamental al culturii. Nu există disciplină prin care să ne facem mai sociabili, mai altruiști, cum spunea Iorga, mai iubitori de om și de viață în afară de Istorie. Educația istorică reprezintă un pilon important al existenței noastre și un subiect de mare actualitate, o disciplină de studiu care contribuie nu numai la cunoașterea trecutului, ci și la buna formare a cetățeanului contemporan”.
Profesorul Puha este de părere că propunerea Ministerului Educației de a diminua orele de istorie ”este aberantă”. A precizat Cristinel Puha: ”În momentul în care tinerii, la vîrsta de 17-18 ani, încep să conștientizeze rolul lor civic, Ministerul Educației, prin <specialiștii> săi, vine cu această propunere absolut aberantă prin care să se reducă numărul de ore de Istorie. Eu cred că aceste decizii care au fost luate sînt plămădite de mult în Ministerul Educației, dar avînd în vedere contextul dat, alegerile de anul trecut, le-a fost frică să iasă cu ele în spațiul public, cu aceste modificări de schimbare a planurilor-cadru și le-au scos acum, la început de an, cu noul ministru…”.
Potrivit domnului Puha, este ”important este că s-a iscat o dezbatere serioasă” și că profesorii din țară au reacționat bine, dovadă fiind petiția celor 12 decani de la facultățile de istorie din țară. A continuat profesorul: ”Este bună această unitate care s-a creat între mediul universitar și mediul preuniversitar, și sperăm ca aceste intenții ale Ministerului să nu se materializeze, să nu se concretizeze”.
Întrebat cine crede că a venit cu aceste propuneri, Cristinel Puha a spus: ”Eu cred că această decizie a fost luată, și este o părere personală, fără consultarea specialiștilor din facultățile de profil din țară. Adică, nu s-a făcut înainte de această intenție de modificare a planului-cadru o dezbatere. Trebuia să facem întîi o dezbatere și apoi vii cu modificarea. Cred că este o decizie politică”.