• În viitorul campus studențesc de la Moara aducerea utilităților ar costa 80-85 de milioane de lei;
• Un sediu pentru Facultatea de Medicină construit în parcarea din Parcul Areni ar costa 10 milioane de lei;
• Profesorii-medici și studenții nu pot face naveta Moara-Spitalul Județean;
• USV a mai încercat la Stațiunea de Cercetări Agricole, Galeria Mall și în spate la Pompieri;
• Sediul va avea o suprafață desfășurată de 2.500 de metri pătrați și va lua doar cîțiva metri pătrați din spațiul verde;
• Pentru ca la Suceava să fie facultate de medicină în adevăratul sens al cuvîntului este nevoie ca Spitalul Județean să primească statutul de spital clinic;
• În 2022 sau 2023 va fi prima generație de studenți la Medicină Generală, cu durata studiilor de 6 ani.
Rectorul Universității ”Ștefan cel Mare” Suceava, Valentin Popa, susține că sediul facultății de medicină nu se poate face la Moara din cauza prețurilor exorbitante și a distanței mari față de Spitalul Județean. În cadrul unei emisiuni la Intermedia TV, domnul Popa a declarat: ”În nici un caz nu vom putea face o facultate de medicină la Moara, deoarece profesorii universitari care vor fi șefi de secție, medici în spital, trebuie să fie aproape de spital. E foarte departe de spital. În toată țara și în toată lumea, facultățile de medicină sînt împreună cu spitalele. Sînt integrate sau la distanțe foarte scurte, pentru ca studenții să poată să se mute foarte ușor din amfiteatre în sălile spitalului”. Valentin Popa a spus și că proiectul de la Moara este unul costisitor: ”În momentul de față, la Moara este dezvoltată doar o grădină botanică și am predat un amplasament CNI-ului (Compania Națională de Investiții – n.r.) pentru a construi un cămin de 820 de locuri. În rest, doar sîntem în punctul de a lucra pentru aducerea utilităților. Conform studiului de fezabilitate în vigoare, amenajarea teritoriului de acolo și aducerea utilităților costă aproximativ 80-85 de milioane de lei în total”. Asta la prețurile din 2008, a subliniat rectorul. În ceea ce privește costurile pentru ridicarea unei clădiri pentru Facultatea de Medicină în parcarea din Parcul Areni, acestea ar fi în jur de 10 milioane de lei. Despre căminul care ar urma să fie făcut de CNI la Moara, acesta ar costa aproximativ 150 de milioane de lei. Valentin Popa a arătat și că la Moara este o mare problemă cu utilitățile: ”Problema utilităților la Moara e una deosebită. Pe lîngă faptul că întreaga comună nu are unde evacua apa menajeră avem și o problemă cu energia electrică. Nu există putere suficientă. Abia am reușit să rezervăm și să plătim pentru rezervare pentru cămin”.
Parcul Areni se află în proprietatea municipalității, dar este dat în administrarea USV pe toată durata existenței instituției de învățămînt superior. Rectorul spune că noul corp de clădire ar urma să fie construit în parcarea din fața rectoratului, pînă la 10 metri înainte de capătul parcării, pentru că trebuie păstrată o distanță de 25 de metri pînă la axul străzii. Conform domnului Popa, clădirea ar urma să aibă o înălțime de aproximativ 20 de metri, cu 2 metri mai mult decît coama clădirii Rectoratului, de care va fi legat printr-o pasarelă de sticlă. Suprafața construită ar urma să fie de 2.500 de metri, iar în acesta vor funcționa 3-4 amfiteatre, laboratoare și birouri pentru cadrele didactice. Clădirea va lua numai cîțiva metri pătrați din spațiul verde și va avea un parter înalt de 4 metri, care va fi susținut de niște coloane.
Valentin Popa a subliniat că proiectul privind sediul pentru Facultatea de Medicină se află la stadiul de discuții și că pînă în prezent au mai fost încercate trei variante: ”Acum 3-4 ani am avut demersuri pentru preluarea clădirii din fața spitalului, de la Stațiunea de Cercetări Agricole”. Academia de Științe Agricole din București nu a fost de acord să o cedeze, deși nu o folosește. A fost și varianta Galeria Mall: ”Am încercat la fostul mall Galeria, unde este Primagra acum. Trebuie foarte multe investiții. Proprietarul nu a fost de acord să facă investiții, iar noi nu putem face investiții într-un spațiu care nu ne aparține, în spații închiriate. A treia variantă a fost terenul de la Pompieri. Pînă în ultimul moment am sperat”. Valentin Popa susține că Direcția de Sănătate Publică Suceava s-a opus ridicării unei clădiri în spatele Inspectoratului Pentru Situații de Urgență pentru că ”stațiunea a declarat că are o stație de tratare a semințelor în zonă și conform reglementărilor în vigoare aceasta poluează și nu pot fi construcții pe o rază de 200 de metri în jurul ei. Mă întreb: la blocurile care se construiesc acolo de 16 nivele unde se pot juca copiii?”.
Rectorul Universității ”Ștefan cel Mare” a ținut să spună că noua clădire care ar urma să găzduiască Facultatea de Medicină ”nu este o afacere, este un proiect pentru dezvoltarea comunități, a universității, nu e proiectul lui Popa sau al conducerii universității. Nu cîștigăm bani din acest proiect: doar dezvoltăm comunitatea și universitatea”.
În cazul în care se vor primi toate aprobările, domnul Popa crede că imobilul ar putea fi gata în doi ani: ”Construcția începe după ce recepționăm un proiect tehnic. Proiectul tehnic durează cel mai puțin 6 luni după ce se semnează contractul și poate să ajungă și la 9 luni. Dar și faza de ajungere pînă la scoaterea proiectului la licitație mai durează cîteva luni. Construcția poate să înceapă anul viitor și va fi terminată în maxim 12 luni”.
Rectorul Popa apreciază faptul că sucevenii s-au implicat în dezbaterea construirii unui sediu pentru Facultatea de Medicină, dar este mirat că nu a fost atîta agitație și cînd s-a distrus parcul de lîngă patinoar: ”Sînt mulțumit, pentru că de cînd sînt locuitor al Sucevei este prima mare dezbatere publică pentru construcția unei clădiri. Și m-aș fi bucurat să pot asista la discuții și la dezbateri publice și cînd s-a distrus parcul din fața patinoarului. Cu cîțiva ani în urmă a fost un parc, care acum este distrus complet fără nici o opoziție publică, ba chiar proiectat și construit de cei care astăzi sînt împotriva dezvoltării unui astfel de proiect (referire la blocul uriaș de lîngă patinoar, care a fost proiectat de firma Ancăi Munteanu, consilierul viceprimarului Sucevei Teodora Munteanu – n.r.)”.
Joi, 22 aprilie 2021, Senatul Universității ”Ștefan cel Mare” a aprobat înființarea Facultății de Medicină la Suceava. Decizia a fost înaintată Ministerului Educației, iar Guvernul trebuie să o aprobe și să o publice în Monitorul Oficial. Rectorul Popa spune că nucleul facultății este format de specializările ”Nutriție și dietetică” și ”Balenofizioterapie”, ”programe acreditate și care funcționează de 10 ani de zile în cadrul Facultății de Educație Fizică și Sport”. Totodată, ”avem Asistență Medicală Generală, începem admiterea la Tehnică Dentară, avem și un masterat de Nutriție și Recuperarea Medicală și avem în procesul de autorizare provizorie două programe conexe: Biologia și Biochimia, care vor folosi resurse comune cu medicina și care vor fi în cadrul aceleiași facultăți. Știți foarte bine cît se caută astăzi biologii și biochimiștii”.
Rectorul USV susține că sînt ”22 de titulari și 22 de cadre didactice asociate, în special medici” și că mai e nevoie de un sediu pentru ca USV să poată avea o facultate de medicină în adevăratul sens al cuvîntului, una care să aibă specializarea Medicină Generală cu durata de studii de 6 ani: ”Nu putem autoriza un program de medicină în parc sau pe un plan care se poate se va dezvolta în campusul de la Moara în 7-8 ani. Trebuie să arătăm acum că a început construcția. Odată cu intrarea în procesul de proiectare a acestei clădiri vom iniția și procedurile de autorizare, sperînd ca în anul 2022 să avem admitere, dacă nu cel mult în anul 2023”.
Valentin Popa a recunoscut că pentru a avea facultate de medicină clasică este nevoie ca Spitalul Județean să primească statutul de spital clinic. Pentru asta ar fi nevoie de minim două secții clinice, spune domnul Popa: ”Două secții clinice minim. Noi am identificat 7 secții care pot deveni clinice, pentru că au o condiție clară: trebuie să aibă cel puțin un cadru didactic care să lucreze în respectiva secție. Asta este o condiție ușor de îndeplinit”.