Școala Gimnazială nr. 4 din Suceava nu a primit acceptul din partea Inspectoratului Școlar pentru a înființa încă o clasă pregătitoare. Vor fi trei clase cu 75 de locuri, în timp ce numărul înscrișilor este de 99. Directoarea adjunctă a Școlii 4, Mariana Ciupu, nu înțelege de ce a fost respinsă cererea de suplimentare a claselor, în condițiile în care în anii anteriori nu au fost astfel de cazuri. În plus, la alte școli din oraș cererile au fost aprobate. Directoarea a declarat, prin telefon, la Radio Top: „În ceilalți ani, cererile noastre au fost aprobate fără nici un fel de problemă. Anul acesta avem o premieră, avem o situație singulară. Nu ni s-a aprobat a patra clasă, formată din 24 de elevi. Am trimis solicitarea la Inspectorat și nu mi s-a răspuns. M-am înscris în audiență la inspectorul general Grigore Bocanci, m-a primit și mi-a dat răspunsul negativ. În plus, mi-a reproșat faptul că nu s-au prevăzut mai multe clase pregătitoare în planul nostru de școlarizare. La alte școli s-au putut suplimentat clasele. Cînd am cerut o justificare legată de refuz ni s-a răspuns pe 23 iunie la adresa din 2 iunie că nu s-au aprobat clase suplimentare în perioada de ajustare decît pentru unitățile de învățămînt care aveau în plus copii din circumscripție, deoarece la nivelul județului nu s-a depășit planul de școlarizare aprobat. De aceea, nu s-a justificat solicitarea de suplimentare a cifrei de școlarizare. Însă, în presa locală, pe 15 iunie, cu aproximativ o săptămînă înainte de răspunsul dat nouă, același inspector general Bocanci spunea că cifra de școlarizare la nivelul județului a fost depășită, principalul factor find revenirea unui număr mare de copii din străinătate”.
Profesoara Ciupu a mai spus că din cei 99 de copii înscriși la clasa pregătitoare, 55 sînt din circumscripția școlară și 44 din afară și a adăugat: „Din cei 44 de copii, 20 au fost înscriși respectînd criteriile generale și specifice de departajare, astfel încît au fost înmatriculați la final 75 de elevi. Au mai rămas 24, care, inițial, la momentul acela, erau din afara circumscripției, dar care în urma descoperirii refuzului nu foarte bine justificat de către Inspectoratul Școlar Suceava au început să-și mute reședința pe circumscripția școlii. Zece părinți ai copiilor care au fost respinși la înmatriculare ne-au anunțat că și-au ocupat deja domiciliul în circumscripție. Legea spune că școala are obligativitatea de a înmatricula toți copiii din circumscripție. Indicația pe care am primit-o de la Inspectorat a fost să-i îndreptăm pe copii către școlile lor de circumscripție în etapa următoare, dar părinții își doresc cu îndîrjire să înscrie copiii la Școala 4”.
O șansă pentru înființarea unei a patra clase pregătitoare la Școala 4 ar mai fi în perioada 1-8 septembrie, cînd se soluționează cererile la nivel de județ. Directoarea Mariana Ciupu a specificat, la Radio Top: „Conform metodologiei, în situații excepționale, și aș motiva chiar prin faptul că există un flux mare de elevi din străinătate, Consiliul de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean poate ajusta planul de școlarizare pentru a asigura accesul la educație tuturor copiilor care trebuie să fie cuprinși în clasa pregătitoare în anul școlar pentru care se organizează procesul de înscrieri”.