Printre cei mai buni studenți ai Universității ”Ștefan cel Mare” sînt noii studenți de la Facultatea de Medicină și Științe Biologice. În toamna acestui an s-a organizat pentru prima dată la Suceava admitere pentru învățămîntul medical de lungă durată, de 6 ani.
În cadrul unei emisiuni la Radio Top, președintele Senatului USV, profesorul doctor inginer Valentin Popa, a explicat de ce spune că studenții de la Medicină sînt printre cei mai buni: ”Sînt foarte buni pentru că vin la școală zi de zi, pentru că nu lipsește nici unul. Pentru că încontinuu le pun întrebări profesorilor. O să îi vedem după prima sesiune, dar sînt convins că vor fi rezultate foarte bune”.
Concurența a fost de cinci candidați pe loc, dacă este să luăm în calcul și locurile cu taxă. Au fost 20 de locuri bugetate și 40 de locuri cu taxă. Studenții de la Medicină sînt din toată țara, inclusiv de la Craiova.
Întrebat despre calitatea profesională a celor care le predau studenților, Valentin Popa a declarat: ”În momentul de față sînt profesori buni. Nu sînt de top mondial, dar sînt profesori buni. Noi sîntem deocamdată în anul întîi. Profesorii care predau la anul întîi sînt aceiași profesori care predau și la celelalte programe de la Facultatea de Medicină și Științe Biologice. Avem acolo asistență medicală generală, fizio-kinetoterapie… Materiile din primii trei ani sînt acoperite de profesori oarecum generaliști”.
Domnul Popa a adăugat, referitor la cadrele universitare: ”În momentul de față, pentru secțiile clinice funcționează așa numita integrare clinică. Cadrele didactice sînt angajate și la spital, și la universitate, unde la spital sînt practic scutite de jumătate de normă fizică, de trei ore și jumătate. Fizic au obligația să stea trei ore jumate și celelalte trei ore jumate, că au șapte ore, stau tot în spital, dar sînt plătite de universitate, pentru că fac învățămînt. E o categorie de personal care are așa numită integrare clinică. Practic, au două norme, dar nu trebuie să facă 16 ore”.
În prezent, la Spitalul Clinic Județean Suceava sînt nouă secții clinice, iar în viitorul apropiat vor mai primi acest statut încă trei secții. În total, la spitalul sucevean sînt 27 de secții.