Cei trei parlamentari AUR de Suceava, senatorul Mircea Dăneasa și deputații Florin Pușcașu și Dorel Acatrinei, îi solicită premierului Nicolae Ciucă să coreleze salariul minim și pensia minimă cu un coș minim de consum pentru un trai decent. Conform unui studiu, coșul minim s-ar situa în jurul valorii de 3.200 de lei pentru o persoană adultă. Într-o intervenție telefonică la Radio Top, deputatul Pușcașu a declarat: „Institutul Național de Statistică trebuie să calculeze coșul minim. Este o necesitate cu atît mai importantă cu cît inflația a atins cote alarmante în vremurile pe care le trăim. Ceea ce încercăm să facem introducînd noul concept este să dinamizăm, practic, actualizarea nivelului de trai în România cu celelalte condiții existente, pentru ca oamenii să poată trece peste problemele cotidiene într-o manieră care să le permită să se gîndească optimist la ziua de mîine și la viitor. Nivelul sărăciei a ajuns la cote alarmante în România. De aceea, considerăm că este necesar ca fiecare român să aibă dreptul să primească, în baza muncii pe care a prestat-o, condițiile pentru a depăși greutățile cotidiene. O pensie minimă ar trebui să se încadreze la nivelul unui coș minim de consum. Un calcul e undeva la 3.200 de lei”.
Parlamentarul de Suceava a mai spus că proiectul poate fi însușit de premierul Ciucă, dacă nu se poate trece peste faptul că acesta aparține AUR, dar totul e să se meargă pînă la capăt. Deputatul Pușcașu a continuat spunînd: „Sîntem dispuși să renunțăm la paternitatea proiectului. Și-l poate însuși prim-ministrul, numai să se rezolve problema. Acceptăm orice variantă care legal îndeplinește toate normele. Important e să reușim să oferim tuturor cetățenilor României dreptul la un trai decent. Drepturile românilor sînt cîștigate, și sînt o constantă. Nu ar trebui ca fiecare guvern să arate cît de atent este la nevoile românilor. În fapt, noi vedem că Guvernul nu guvernează pentru români. Considerăm că norma propusă de noi este de bun simț și ar elimina foarte mult din agenda publică și din discuțiile publice. Normal ar fi ca discuțiile să se învîrtă în jurul proiectelor reale, al strategiilor guvernamentale, în jurul viitorului pe care trebuie să-l construim pentru copiii noștri. Din păcate, la nivel de guvern sînt numai discuții”.
Totodată, parlamentarul AUR de Suceava s-a declarat dezamăgit de faptul că inițiativele legislative ale partidului nu sînt luate în seamă și a afirmat: „Experiența ne-a arătat că toate inițiativele noastre au fost respinse, indiferent de substanța conținută în corpul fiecărei propuneri. Sîntem la început și poate avem oarece carențe în felul în care încercăm să propunem legi, dar aici e vorba de nerecunoașterea nici unui merit al unui partid de opoziție, care se străduiește după experiența și după puterile lui să facă ceva pentru români”.
Florin Pușcașu a completat: „Am încercat să fim mai discreți, să nu ne revendicăm paternitatea unui anumit concept, doar pentru a-l face să treacă prin procesul legislativ și a fi aprobat. În momentul în care aproape toată presa ne acuză că nu avem activitate, că nu realizăm nimic și că nu avem proiecte a trebuit să ieșim cu astfel de declarații. Nu am considerat necesar să ne preamărim cu ideile noastre, atîta timp cît singurul lucru important pentru noi este ca inițiativele să devină funcționale”.