Președintele Organizației Județene a PSD Suceava, senatorul Ioan Stan, militează pentru revitalizarea liceelor agricole. Domnul Stan, absolvent al unei facultăți de zootehnie, locuiește în Fălticeni, localitate unde funcționează un colegiu agricol.
Într-un comunicat al PSD se arată că ”este un proiect mai vechi al parlamentarului sucevean, care a inițiat și un proiect de lege pe această temă, care acum este prins și în Programul de guvernare 2025-2028 al PSD. Ioan Stan este convins că banii pe care România îi va primi de la Uniunea Europeană prin Programul Național de Redresare și Reziliență vor fi folosiți eficient pentru atingerea acestui obiectiv”.
Domnul Stan, care candidează pe locul I pe lista PSD Suceava pentru Senat, a declarat: ”Cele 44 de milioane de euro din PNRR vor fi punctul de pornire pentru transformarea a 57 de licee agricole în școli de formare a viitorilor fermieri antreprenori și a salariaților calificați pentru activitățile economice din agricultură”.
Parlamentarul sucevean este de părere că aceste licee ar trebui să fie subordonate atît Ministerului Educației, cît și Ministerului Agriculturii, oferind și o explicație în acest sens:
„Astfel, crește capacitatea Ministerului Agriculturii, prin intermediul instituțiilor descentralizate la nivel județean, de a se implica mai intens în asigurarea bazei materiale, a modului de desfășurare a activităților practice, în identificarea necesităților pieței de muncă locale, fapt ce va asigura un grad sporit de adaptare și o încadrare mai facilă a absolvenților acestor licee pe piața muncii”.
Pentru a încuraja tinerii să se angajeze în agricultură, domnul Stan propune oferirea unor prime de angajare: -1.000 de lei pe lună pentru angajații cu studii superioare în agricultură și în domeniile conexe, 750 de lei pe lună pentru cei cu studii medii; 500 de lei pentru cei fără studii.
Instalarea tinerilor în agricultură reprezintă o altă prioritate semnalată de președintele Organizației Județene a PSD Suceava.
A spus domnul Stan: ”Suma pusă la bătaie pentru acest obiectiv este de 250 de milioane de euro, bani proveniți din fonduri europene, și vizează minim 4.000 de tineri care doresc să devină fermieri și se instalează pentru prima oară în agricultură”.