Noua lege a pensiilor a creat discuții și a adus nemulțumiri în județul Suceava, mai ales în rîndul foștilor mineri de la Crucea. Pensiile acestora au fost ”înghețate”, iar în următorii trei pînă la cinci ani nu vor mai crește. În cadrul unei emisiuni la Radio Top, deputata PNL de Dorna, Angelica Fădor, a spus că ”principalul obiectiv al noii legi a pensiilor a fost eliminarea inechităților și discriminărilor din Sistemul Public de Pensii”. A adăugat doamna Fădor: ”Din păcate, noua lege a pensiilor a creat noi discriminări și sînt afectați peste 800.000 de pensionari. În principal, cei care au lucrat în condiții extrem de grele. Adică minele, fostele IPEG-uri, unitățile de prospecțiuni și explorări geologice”.
Deputata Angelica Fădor a spus că, pentru a ”repara toate aceste inechități” apărute, împreună cu colegii din PNL, a inițiat la începutul acestei sesiuni parlamentare trei amendamente la Legea Pensiilor. Unul din cele trei amendamente depuse de doamna Fădor și colegii domniei sale se referă la reincluderea IPEG-urilor din grupa a II-a de muncă în grupa I, problemă la care se revine, avînd în vedere că în 2020, PNL a insistat la ministrul liberal al Muncii de atunci și a reușit să includă această categorie în grupa I de muncă. A precizat Angelica Fădor: ”Miniștrii nu conștientizează cît de grea și de extenuantă este munca celor care lucrează în subteran. A fost nevoie, în 2020, efectiv, să vină o comisie care să explice ce anume înseamnă IPEG, ce anume făceau acei oameni și faptul că ei pregăteau practic intrarea minerilor în mină. Fără ei nu s-ar fi putut desfășura. Nu știau. (…) Inițiativa legislativă pe care împreună colegii mei am depus-o se referă la reincluderea IPEG-urilor în grupa I de muncă”.
Un al doilea amendament se referă tot la o ”reintroducere”. Doamna Fădor a explicat că, în cursul mandatului trecut, a depus amendamente care au fost acceptate și care spuneau că persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în zone cu poluare remanentă, printre care și cele din zona de munte a Județului Suceava, au posibilitatea de a se pensiona cu doi ani mai devreme fără penalizare. Această prevedere legislativă a fost anulată, iar PNL cere reintroducerea ei.
Referitor la foștii mineri de la Crucea, care au criticat actuala lege, doamna Fădor a spus: ”Ei au fost cei mai vocali, minerii de la Crucea, și pe bună dreptate. (…) Se pare că actualul ministru al Muncii, în ciuda faptului că o delegație consistentă de persoane care au lucrat în mediul minier de la Crucea a fost prezentă la doamna ministru înainte de adoptarea Legii Pensiilor, nu a înțeles acest aspect”.
Referitor la amendamentul dedicat minerilor, Angelica Fădor a spus: ”Adică să nu fie această regulă cu 25 de ani vechime, să se rămînă la regula de dinainte, cu 15-17-20 ani, pentru că lor, practic, le vor fi înghețate pensiile. Pensiile nu vor scădea, însă vor fi înghețate între trei și cinci ani de zile și, practic, ei nu vor mai primi absolut nici o majorare, nu vor beneficia de nici o indexare”.
Cele trei amendamente au fost depuse de deputata Angelica Fădor împreună cu colegii PNL, ”mare majoritate cei care sînt, la rîndul lor, din județele afectate de prevedere”. A completat doamna Fădor: ”Inițiativa legislativă este deja înscrisă pe ordinea de zi a Senatului, urmînd să primească punctele de vedere care sînt firești să fie primite, atît a Consiliului Economic și Social, a Guvernului, ulterior să intre la dezbateri efectiv pe comisii, în plen, urmînd ulterior să ajungă în Camera Deputaților, care este for decizional atunci cînd vine vorba de problemele din muncă”.
Întrebată la Radio Top dacă există o altă rezolvare în afară de aceasta, avînd în vedere promisiunile făcute de premierul Marcel Ciolacu la Suceava, în timpul vizitei sale în județ, Angelica Fădor a spus: ”Aceasta este rezolvarea corectă, legală. Dacă domnul premier va găsi o altă modalitate prin care să rezolve toate aceste inechități ne-am bucura, însă, din ce știu, nu s-a pus problema nici a IPEG-urilor și nici a celor care au locuit timp de 30 de ani în zone cu poluare remanentă. Numai de problema minerilor s-a discutat, însă aici discutăm despre trei probleme distincte”.