În cîteva localități sucevene, Asociația Mame pentru Mame derulează o campanie de promovare a programului de vaccinare anti-HPV în rîndul mamelor fetelor cu vîrste cuprinse între 11 ani și 18 ani și 364 de zile. Este vorba despre localitățile Cîmpulung Moldovenesc, Gura Humorului, Fundu Moldovei, Coșna, Dolhasca și Șerbăuți. Într-o emisiune la Radio Top, președinta Asociației, Ana Măița, a declarat că fetele primesc în mod gratuit vaccinul pentru protecția împotriva infecției cu HPV dacă au între 11 și aproape 19 ani și a adăugat: „Cea mai fierbinte dorință a oricărei mame este aceea de a-și proteja copilul de suferință. Această grijă este permanentă din momentul în care devii mamă și te însoțește mereu chiar dacă au crescut copiii și sînt adulți la rîndul lor. Uneori, pentru a ne proteja copiii în anii lor de maturitate trebuie să luăm decizii importante pe cînd ei sînt încă mici. Este important să vaccinăm fetele împotriva infecției cu HPV pentru ca ele să fie protejate de cancer de col uterin mai tîrziu”.
Șefa Asociației Mame pentru Mame a mai spus: „În această campanie lucrăm îndeaproape cu asistența medicală comunitară, unde sînt niște doamne extraordinare. Dînsele au dat vestea că venim și așa ne-am putut întîlni cu grupuri de 15-20 de mame. Ne-am întîlnit cu ele nu mai mult de o oră, pentru că știm că timpul este limitat pentru toată lumea. Am dat informațiile complete și corecte despre vaccinul anti-HPV și mai ales despre cît de important este să se facă vaccinul în perioada adolescenței. Le-am dăruit mamelor care au venit să stea de vorbă cu noi cîteva broșuri cu informații, dar și cîteva produse de igienă și cîte trei vouchere de analize gratuite de la partenerii noștri din program. Derulăm campania împreună cu Fundația Renașterea și Asociația SAMAS. Campania are suportul Ministerului Sănătății și al Institutului Național de Sănătate Publică, și se desfășoară cu ajutorul MSD România, Synevo România și Grande Gloria Production”. De asemenea, doamna Măița a afirmat că vaccinul anti-HPV este distribuit de medicilor de familie de către direcțiile de sănătate publică, în baza cererilor. Ea a precizat că vaccinul este sigur, eficient și protejează de cancerul de col uterin care omoară anual peste 4.000 de femei în România.
Președinta Asociației Mame pentru Mame a completat: „4.000 e o cifră uriașă și vorbim despre un cancer prevenibil. Nici o femeie nu ar trebui să-și piardă viața sau să sufere din cauza cancerului de col uterin, din moment ce avem prevenție pentru el, respectiv vaccinul. Mamele cu care am discutat au fost extrem de receptive. Dînsele nu se aflau în situația de a ști despre vaccinul anti-HPV și de a se împotrivi. Dînsele se aflau în situația de a nu ști nimic despre acest vaccin, despre programul de vaccinare și despre acest drept pe care îl au fiicele lor adolescente – de a primi gratuit vaccinul”.