Daniela Bălănuca, nutriționist dietecian, a spus, în cadrul unei emisiuni la Radio Top, că este recomandat ca la masa de Paște, mai ales după un post lung, să se consume cantități mici de alimente și ”să nu se neglijeze partea de de legume”.
Românii pregătesc pentru masa de Paște drob, friptură de miel, ouă roșii, cozonac și pască, iar pentru a evita problemele digestive, nutriționistul dietetician recomandă: ”Mai ales după perioadele de post prelungit este esențial ca reintroducerea alimentelor de origine animală, dar și bogate în grăsimi, să se facă treptat, în cantități mici, de la o zi la alta, și să încercăm să nu combinăm foarte multe alimente în aceeași farfurie, la o masă.
Nutriționistul atrage atenția asupra preparatelor din carne de miel, mai bogată în grăsimi și care se digeră greu. A spus doamna Bălănuca: ”Tadiționalul miel care să gătește în această perioadă are o carne bogată în grăsimi, animalul fiind fraged, foarte greu se îndepărtează grăsimea de pe acest sortiment de friptură. Așadar, să nu neglijăm partea de legume, să alegem o bucățică mică, cît mai slabă posibil, de friptură de miel, și în asociere cu o cantitate suficientă de legume proaspete de sezon sau o salată asortată, pentru una dintre mese”.
Dacă masa de Paște conține foarte multe feluri de mîncare, persoanele care nu se pot decide la un sigur sortiment, ”pot degusta, dar în cantitate mică, eventual nu mai mult decît să ne umplem o farfurie în care sîntem obișnuiți în mod normal să mîncăm”. De asemenea, subliniază nutriționistul: ”Din aceste patru-cinci alimente, măcar unul să fie legumă, dar ca volum să nu depășim capacitatea cu care sîntem obișnuiți să ne alimentăm de zi cu zi”.
Întrebată cum ar trebui să arate un meniu complet pentru o zi de sărbătoare, Daniela Bălănuca a spus la Radio Top: ”Dimineața, la alegere, dar atenție la cantitate. La prînz încercați să nu serviți aperitiv, ciorbă, felul 2, desert… Limitați-vă doar la, să spunem, o ciorbă și un desert, ar fi mai mult decît nevoile noastre energetice la momentul respectiv. Iar dacă ar fi o cină, o proteină, drobul – o felie de drob de grosime potrivită, cu legume la discreție. Și atunci ne odihnim bine după o astfel de masă”.
În ultimii ani, oamenii au devenit mai conștienți de importanța unei alimentații sănătoase și apelează la medicul nutriționist atunci cînd au nevoie de sfaturi, mai ales în perioadele de sărbătoare cînd mesele sînt mai îmbelșugate. A precizat doamna Bălănuca: ”Săptămîna aceasta a fost plină la cabinet, în special cu discuții pe această tema. Le-am făcut cîteva recomandări. strict ca să treacă cu bine sărbătorile pascale, nu neapărat referindu-ne la kilograme în plus – la starea generală, să nu facă o indigestie, să nu aibă afecțiuni din sfera digestivă”.