Secretarul general al Colegiului Medicilor Suceava, medicul de familie Irina Badrajan, consideră că situația vaccinării antigripale nu este tocmai bună din cauza lipsei de informare a populației. Vaccinurile sînt distribuite prin farmaciile cu circuit deschis pe bază de rețetă eliberată de medicul de familie. Conform unei statistici a Direcției de Sănătate Publică Suceava, pînă acum, la nivelul județului s-au administrat 12.652 doze de vaccin antigripal față de 16.268 pînă la jumătatea lunii octombrie a anului trecut.
Într-o intervenție telefonică la Radio Top, doamna Badrajan a declarat: „Sinceră să fiu, cred că scăderea este cauzată de un deficit de mediatizare a vaccinării și de modul de obținere a vaccinului gripal. Anul acesta sînt cuprinse la vaccinare marea majoritate a grupelor de populație, după cum urmează: copiii și tinerii pînă la 19 ani și cronicii, precum și persoanele de peste 65 de ani care primesc vaccinul gratuit, deci cu 100% compensare. Mai este introdusă de anul acesta grupa de vîrstă 45-64 de ani fără boli cronice, deci populație sănătoasă, care poate primi vaccinul cu 50% compensare. De cînd a început vaccinarea gripală am administrat 300 de doze, dar am făcut-o activ, în sensul că în momentul în care pacientul a venit la consultație i-am prezentat posibilitatea de vaccinare. Pacienții au cuplat destul de bine. Lumea nu știe că vaccinarea este o măsură profilactică bună și eu am încercat să depășesc toate greutățile. Eu le prezint pacienților care este avantajul acestei vaccinări. Le-am explicat că am o mulțime de vaccinări la activ și că în anii trecuți nimeni nu a avut decît eventual niște reacții secundare minore care au trecut foarte repede. Însă, asta înseamnă un efort, o alocare de timp și o perturbare a activității cabinetului, în sensul că unii vin pentru rețeta pentru vaccin peste bolnavii programați în ziua aceea. Am avut mulți pacienți pe care i-am întors din ideile lor și i-am convins să se vaccineze”.
În opinia doamnei Badrajan, problemele nu sînt în orașe, unde farmaciile sînt foarte apropiate, ci în zonele unde este dificil de achiziționat vaccinul. Medicul sucevean a adăugat: „În orașe e mai simplu, dar cred că deficitul de vaccinări are la bază mai mult zonele rurale. Însă, cu un pic de efort și cu alocarea unui timp, că am rămas și după program, trebuie să facem ceva. Campania de vaccinare va fi utilă dacă va fi făcută pînă la începutul lunii decembrie, deoarece pentru a forma anticorpii este necesar un interval de trei-patru săptămîni. Noi, medicii de familie, ne-am vaccinat cu toții și putem constitui un exemplu”.