Președintele Colegiului Medicilor Suceava, dr. Sorin Hîncu, spune că în străinătate există niște protocoale foarte clare în ceea ce privește pacienții într-o stare gravă. Dacă acestea s-ar fi aplicat și la noi, atunci foarte probabil că scandalul de la Spitalul ”Sf. Pantelimon” nu ar fi existat.
Cele două doctorițe de la Spitalul Sf. Pantelimon din București au fost lăsate în libertate, fără nici o măsură preventivă, pentru că ”nu există suficiente probe”, după cum se arată în motivarea deciziei Curții de Apel, obținută de Digi 24. Raport de expertiză incomplet, declarații contradictorii ale martorilor sau acuzații nefondate care ”fascinează publicul” sînt cîteva dintre aspectele subliniate de judecători. Despre acuzația de omor calificat adusă celor două doctorițe, judecătorii notează că ”nu există nici o probă” și mai arată că ”o posibilă infracțiune contra vieții nu a fost sub nici o formă comisă cu intenție” ținînd cont de probele strînse pînă în prezent.
În cadrul unei emisiuni la Radio Top, președintele Colegiului Medicilor Suceava, doctorul chirurg Sorin Hîncu, a spus, referitor la acest caz: ”Nu a fost comisă cu intenție (nici o infracțiune – n.r.), acolo a fost o mare neînțelegere între anumiți doctori și asistente cu privire la tratament. Și-au permis asistentele să modifice doza din cîte văd și toate aceste lucruri au degenerat. Și s-a ajuns la această exagerare, să spunem, că pacienții au fost omorîți cu intenție, <doamna cu coasa>… Este foarte rău că s-a întîmplat așa ceva”.
Domnul Hîncu a precizat că recomandările pe care le-a făcut colegilor de la Spitalul Județean, după mediatizarea cazului de la Pantelimon, au fost transmise cu cele mai bune intenții, însă nu crede că le-a luat cineva în seamă. A precizat Sorin Hîncu: ”Eu am simțit nevoia să fac o recomandare și insist. Știți ce se întîmplă la Spitalul Județean Suceava. Medicii de acolo, cu ocazia asta, poate să le reamintesc niște lucruri care sînt sigur că le știau, pentru a fi puși la adăpost de o eventuală exacerbare a acestui fenomen. Între timp, acum două sau trei zile, am văzut știrea că ministrul Sănătății și Ministerul Sănătății elaborează un set de proceduri pentru asistența bolnavilor în stare terminală. S-au trezit și ei. Eu aceste lucruri deja le-am spus la spital. Nu știu dacă am fost prea înțeles, pentru că cei de la spital au spus că am aflat din presă. Nu e adevărat. Eu am trimis întîi adresa la spital. Și mai știu un singur lucru, pe care eu vi-l spun: acea adresă pe care am trimis-o eu n-a ajuns pe secția de ATI. Nu știu dacă s-a discutat sau nu, cu părere de rău, pentru că am avut cele mai bune intenții”.
Președintele Colegiului Medicilor Suceava a subliniat că lumina nefavorabilă proiectată pe corpul medical odată cu izbucnirea cazului de la ”Sf. Pantelimon” a fost nedreaptă și a adăugat: ”În primul rînd pentru medicii care lucrează în secțiile de terapie intensivă, în secțiile de primiri urgențe și în secțiile unde sînt bolnavi grav. Este această suspiciune care planează… Nu este bine și nu este corect să se creeze un asemenea precedent. Trebuie o mai bună comunicare medic-aparținător. Este un protocol, însă. Nu poți să faci nimic într-un asemenea caz care are o evoluție gravă. Trebuie să anunți familia, să știe și să le ceri aprobarea. Există în străinătate niște protocoale foarte clare pentru pacientul care este într-o stare gravă, cancer în ultimul hal, i se cere de la început consimțămîntul scris, <dacă faci stop cardiac, vrei să fii resuscitat sau nu?>, <dacă e așa putem să oprim noradrenalina sau nu?> și el semnează. Asta cît încă este conștient și familia la fel. Să nu existe astfel de suspiciuni”.