Medicul chirurg Sorin Hîncu a declarat în cadrul unei emisiuni la Radio Top că este inadmisibil ce s-a întîmplat la spitalul din Tîrgu Jiu, în cazul adolescentului de 16 ani mort din cauza unei peritonite asupra căreia nu s-a intervenit. Domnul Hîncu consideră că băiatul ar fi avut șanse dacă s-ar fi intervenit chirurgical la timp și a subliniat că motivarea potrivit căreia nu exista în spital la acel moment un chirurg pediatru, ci doar unul generalist, nu stă în picioare: ”Ce diferență era între a trata acel copil de 16 ani sau un copil de 18 ani și două luni? Nici o diferență”.
Sorin Hîncu, fost director al Spitalului Județean Suceava și fost președinte al Colegiului Medicilor Suceava, a spus la Radio Top: ”Eu, sincer să vă spun, sînt oripilat de ceea ce aud că se întîmplă în sistemul sanitar din România. Nu am crezut că este posibil ca un copil de vîrsta asta să ajungă în stare gravă la spital și să fie lăsat… să fie trimis unde? La Craiova. Păi nu este corect din nici un punct de vedere”.
Domnul Hîncu a continuat, subliniind care sînt, din punctul său de vedere, cele mai grave erori făcute: ”Urgența. Hai să pornim de la un singur lucru: urgența. De aia se numește urgență, că trebuie tratată de urgență, da? Deci, nu contează dacă nu era acolo chirurg pediatru. Doctorița care era de gardă era chirurg de chirurgie generală, așa scrie pe parafă. Păi, chirurgie generală înseamnă mult mai mult decît o chirurgie, asa zis, de nișă… și o apendicită la copilul ăla sau la un adult era același lucru. Nu e posibil să se întîmple așa ceva. Și mai este un lucru pe care vreau să îl aduc în discuție – este Legea drepturilor pacientului, care este lege organică și prin care, din păcate, mulți medici poate n-au citit-o sau nu știu de existența ei. Eu recomand să o citească și să vadă ce drepturi are orice pacient. Păcat. Ce diferență era între a trata acel copil de 16 ani sau un copil de 18 ani și două luni? Nici o diferență. Eu, cînd eram în activitate, am operat și copii, pentru că erau părinți care veneau la mine și îmi luam această responsabilitate și operam. Și răspundeam pentru așa ceva”.
Întrebat dacă, în astfel de cazuri, medicul care era de gardă și nu a intervenit poate să își piardă dreptul de liberă practică, doctorul Hîncu a spus: ”După mine, așa ar trebui, dar vedeți că judecata, așa, la colegiu, și mai ales la ministrul Sănătății, este foarte superficială. Ministrul a spus că <eu aș fi operat>. Păi, stai, domnule, nu spune că tu ai fi operat, spune exact ce s-a întîmplat și ia măsuri ca să nu se mai întîmple așa ceva”.
Colegiul medicilor s-a autosesizat în acest caz și a pornit o anchetă. ”Să vedem rezultatele acestei anchete…”, a spus Sorin Hîncu. Medicul sucevean a continuat reluînd ideea potrivit căreia este greșit, din punctul său de vedere, că se motivează alegerea medicului de a nu interveni în cazul adolescentului de 16 ani prin prisma faptului că nu era de chirurgie pediatrică, ci generală. A subliniat domnul Hîncu: ”În cazul ăsta, medicii se prevalează de faptul că scrie că pînă la vîrsta de 18 ani trebuie să intervină medicul chirurg pediatru. Dar medicul de chirurgie generală poate practica și o intervenție care este cu specific de urgență, mai refer acum numai la urgență… Apendicita, peritonita este la orice vîrstă. Nu se poate. Dacă se intervenea imediat și mai ales dacă acel copil mergea în reanimare, să fie perfuzat, avea șanse, zic eu…”