Spitalul de Psihiatrie din Cîmpulung Moldovenesc este pe punctul de a încheia un acord de colaborare cu Universitatea de Medicină și Farmacie <Carol Davila> din București, pentru ca medici rezidenți să vină pentru a parcurge modulul de reabilitare psihosocială. Anunțul a fost făcut la Radio Top de cunoscutul medic psihiatru sucevean Alexandru Paziuc. Acesta este președintele Asociației de Psihiatrie Socială din România și lucrează în cadrul unității medicale cîmpulungene. Doctorul a declarat că la Cîmpulung ar urma să sosească între șapte și nouă rezidenți, prin rotație, pentru două-trei săptămîni fiecare, iar cazarea le va fi oferită gratuit de către municipalitate la Vila Stadion.
Medicul Paziuc a mai afirmat: „Rezidenții vor învăța meserie în spital și vor merge cu echipa mobilă de psihiatrie comunitară la domiciliul pacienților. Vor învăța noțiuni despre ce înseamnă reabilitarea psihosocială. Cîștigul va fi și pentru spital, și pentru rezidenți”. De asemenea, doctorul Paziuc a spus că venirea medicilor rezidenți în psihiatrie de la Universitatea <Carol Davila> reprezintă o recunoaștere a muncii de ani de zile a colectivului de la Spitalul de Psihiatrie din Cîmpulung și a adăugat: „Vorbim de un subiect destul de tabu, respectiv reabilitarea psihosocială, în care intră și vîrstnicul, îngrijirea la domiciliu a vîrstnicului. Nu numai medicația este importantă. Important este și modul în care societatea, comunitatea, trebuie să învețe și ca pacientul să învețe, la rîndul lui, să fie acceptat de comunitate”.
Pe de altă parte, întrebat dacă va mai avea timp pentru a preda la Facultatea de Medicină și Științe Biologice din Universitatea <Ștefan cel Mare>, medicul Paziuc a răspuns: „Este timpul care este. Trag toți de noi și la cabinet, și peste tot, iar numărul consultațiilor și al pretențiilor crește. Pe de altă parte, din păcate, medicația nu mai este ca acum zece ani, de exemplu, cînd aveam o paletă foarte largă de neuroleptice. Multe nu se mai găsesc deoarece nu se importă. Cei de sus stabilesc ce-i bine, și noi, ceilalți, încercăm să tratăm cu ce avem, dar nu-i ok”.