Echipa multidisciplinară de Stroke din cadrul Spitalului Clinic Județean Suceava a tratat, astăzi, pacientul cu numărul 100. Pacientul a beneficiat de terapie endovasculară – trombectomie mecanică, extragerea mecanică a cheagului de sînge ce produce accidentul vascular cerebral. Din echipa multidisciplinară fac parte medici, asistenți si infirmiere din specialitățile Neurologie, Radiologie Intervențională, Anestezie si Terapie Intensivă, precum și de la Unitatea de Primiri Urgențe.
Conducerea spitalul sucevean reamintește că acesta este singurul centru din Moldova care asigură 24 de ore din 24, 7 zile din 7, tratamentul endovascular al pacienților cu AVC ischemic și al hemoragiei subarahnoidiene. Jumătate din pacienții tratați în spitalul sucevean provin din județele Botoșani, Neamț, Bacău, Vaslui, Iași, Bistrița-Năsăud, Mureș și Cluj.
În comunicat se mai arată: ”Echipa noastră a salvat inclusiv pacienți trimiși în weekend sau sărbători legale de către spitale cu medici premiați. În România sunt mai puțin de 25 de specialiști care pot face trombectomii, iar trei dintre aceștia salvează vieți la spitalul din Suceava. Ultima statistică publicată despre clasamentul la nivel național din punct de vedere al numărului de trombectomii realizate din martie 2024 arată că spitalul din Suceava este pe locul III, după Spitalul Universitar de Urgență București și Spitalul Clinic Județean din Oradea”. După Suceava sînt spitalele din Tîrgu Mureș și Sibiu, Institutul Național de Neurologie și Boli Neurovasculare, spitalele din Timișoara și Cluj, Spitalul Militar Central „Carol Davila” și Spitalul „Elias”.