Vicepreședintele executiv al Academiei de Științe Medicale, profesorul universitar doctor Mircea Beuran, a vorbit în deschiderea Zilelor Medicale ale Sucevei, arătînd că este pentru a patra oară cînd participă la aceste manifestări. Zilele Medicale au loc sub egida Academiei. Chirurgul Beuran l-a felicitat pe președintele Colegiului Medicilor Suceava, chirurgul Sorin Hîncu, ”pentru statornicia pentru a stabili legăturile noastre și a nu pierde cadența activității medicale”. Mircea Beuran a arătat că Academia a apreciat materialele care urmează să fie prezentate în cadrul conferinței avînd ca temă ”Medicina bazată pe dovezi”. Domnul Beuran i-a salutat și pe colegii săi de la Spitalul Floreasca din Capitală, medici chirurgi care ”s-au repoziționat”, după doi ani de pandemie. Chirurgul Beuran a subliniat cu regret că în acești doi ani o seamă de pacienți, în special cei oncologici, au avut de suferit.
Președintele de onoare al manifestării de la Suceava, profesorul universitar doctor chirurg Eugen Tîrcoveanu, din Iași, a apreciat tematica întîlnirii, spunînd că aceasta este foarte bună pentru că are un caracter interdisciplinar. Domnul Tîrcoveanu a subliniat că această conferință se adresează și medicilor de familie, care ”reprezintă baza asistenței medicale în teritoriu”. Chirurgul Tîrcoveanu a mai arătat că la conferința de la Suceava sînt nu mai puțin de cinci membri ai Academiei de Științe Medicale și a salutat prezența unor colegi medici din Republica Moldova și Ucraina.
Președintele Colegiul Medicilor Suceava, dr. Sorin Hîncu, a citit numele medicilor suceveni care anul acesta au trecut la cele veșnice și i-a invitat pe cei aproximativ 300 de invitați să țină un moment de reculegere. Domnul Hîncu a salutat prezența medicilor din Suceava, din țară și din străinătate, și a arătat că Zilele Medicale ale Sucevei ”reprezintă o sărbătoare a medicinei, a cadrelor medicale din Bucovina”.
Secretarul general al Colegiului Medicilor Suceava, dr. Irina Badrajan, le-a spus celor prezenți că speră că aceștia au venit la conferință ”din plăcere, din interes profesional și din dorința să ne întîlnim toți după așa evenimente grele”, cu referire, în special, la pandemie.
În debutul lucrărilor Zilelor Medicale ale Sucevei, care sînt găzduite de Salonul Zamca, au mai vorbit medici din Republica Moldova și Ucraina, cel de-al doilea mulțumind pentru sprijinul acordat de România acestei țări. A luat cuvînt și rectorul Universității Apollonia din Iași, profesorul universitar doctor Vasile Burlui.
Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Tiberius Brădățan, medic urgentist plecat în minister de la Suceava, a transmis un mesaj de salut din partea ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, dar și unul din partea sa.
La final, microfonul a ajuns la managerul interimar al Spitalului Județean Suceava, dr. Alexandru Calancea, care a felicitat organizatorii și i-a adus mulțumiri medicului Dinu Chioralia, care era prezent în sală. Domnul Chioralia este medic militar și a fost directorul medical al Spitalului Județean în pandemie, atunci cînd Suceava a fost în carantină. Domnul Calancea a vorbit despre nevoia unei coordonări a investițiilor în sistemul medical sucevean, pentru că ”doar așa cred că vom fi performanți și vom face față tuturor problemelor medicale cu care ne confruntăm”.