Universitatea <Ștefan cel Mare> din Suceava se implică în acte de voluntariat după ce Rusia a declanșat războiul în Ucraina, iar în România ajung tot mai mulți refugiați. În același timp, USV este dispusă să ofere locuri de cazare. Într-o intervenție telefonică la Radio Top, prorectorul cu activitatea științifică, profesorul universitar doctor Mihai Dimian, a declarat: „În primul rînd, încercăm să coordonăm zona de traduceri alături de studenți și profesori vorbitori de ucraineană sau rusă. De exemplu, ieri au fost studenți în tabăra mobilă de la Siret pentru traduceri. Voluntarii noștri ajută refugiații cu traducere și consiliere și la hotelurile <Mandachi> și <Bucovina>, unde de cîteva zile s-au organizat grupuri mai mari”.
Profesorul a adăugat: „Vedem în fiecare zi unde putem acționa. Locuri de cazare există în principiu, dar trebuie bine coordonate. Trebuie asigurată o coordonare bună și nu acționat pe aparat individual. Acum ne aflăm într-o situație ca la începutul pandemiei, cînd Suceava avea nevoie de voluntari, medici și asistenți. Autoritățile centralizau la București și aici nu ajungea nimeni. Ar fi bine să nu repetăm această greșeală. Însă, constat că iar se face o centralizare a ofertelor la București și aici fiecare se descurcă așa cum poate”.
Întrebat dacă autoritățile cunosc implicarea USV în problema refugiaților, Mihai Dimian a răspuns: „Evident, le-am contactat la începutul săptămînii trecute și ele știu că pot apela nu doar în zona de voluntari pentru traduceri și consiliere, ci cunosc și locurile de cazare pe care le putem pune la dispoziție. De asemenea, masă dacă este nevoie. Ține de autorități să se coordoneze și să apeleze cînd este nevoie. În plus, în grupul în care lucrăm sînt în jur de 40 de persoane și fiecare capătă anumite informații. Din punctul nostru de vedere există o informare a autorităților și noi cînd vedem o problemă încercăm să acționăm”.
Prorectorul universității sucevene a completat: „Nu este coordonarea pe care mi-aș dori-o, dar încercăm să colaborăm. Așteptăm și revenirea studenților în campus, în special a celor din Republica Moldova, care dacă nu știu ucraineană, știu rusă, și pot ajuta parțial la comunicarea cu refugiații”. Totodată, profesorul Dimian a afirmat, la Radio Top: „Deja se constată o oboseală masivă la voluntari, oamenii au lucrat zi și noapte și e necesară suplimentarea lor. Activitățile de voluntariat pot avea loc pînă cînd statul se poate organiza mai bine într-o anumită problemă”.