În ultimii trei ani, județele din regiunea Nord-Est au pierdut prin emigrare chiar și echivalentul populației unui oraș. De pildă, conform Organizației Salvați Copiii, judeţul Suceava înregistrează 19.799 de persoane în această situaţie, mai mult decît populația orașului Gura Humorului, care este de 17.596 de persoane. În ceea ce priveşte judeţul Vaslui, numărul persoanelor care au emigrat cu schimbarea reşedinţei în ultimii trei ani, 12.435 de persoane, este mai mare decît populaţia oraşului Negreşti, 9.882 de persoane.
Conform unui studiu Salvați Copiii din 2022, Regiunea Nord-Est înregistrează cel mai mare număr de copii cu părinți plecați la muncă în străinătate din România, peste 130.000 de copii fiind în această situație.
Datele studiului Salvaţi Copiii arată că una din patru mame din Regiunea Nord-Est, 27%, pleacă pentru că nu are loc de muncă în proximitate, cu 35% mai mult față de media națională. În ceea ce privește frecvența școlară, cercetarea a relevat că unul din șapte copii cu părinți plecați la muncă în străinătate din regiune nu frecventează școala zilnic. Ponderea regională este mai mare cu 50% decît media înregistrată la nivel național în rîndul copiilor cu părinți migranți.
Italia și Spania se află pe primele poziții ale țărilor de destinație pentru femei, iar Germania, Italia și Anglia pe primele locuri ca destinație pentru bărbați. Situația este similară cu cea înregistrată la nivel național.
În Regiunea Nord-Est, Salvați Copiii derulează din 2009 programe de suport pentru copiii rămași singuri acasă în urma migrației economice a părinților. Au fost sprijiniți pînă în prezent peste 4.000 de copii şi persoanele în grija cărora au rămas aceștia, în centre de suport din judeţele Iaşi, Suceava, Vaslui şi Neamţ, iar din 2019 organizația beneficiază de sprijinul PEPCO România în susținerea programelor din judeţele Iaşi, Suceava și Vaslui.