Liderul echipei CSU Suceava, Răzvan Gavriloaia, crede că naționala de handbal a României va ajunge la un nivel superior celui actual atunci cînd va avea mai mult calm. După o absență de 28 de ani, România s-a calificat la un campionat european și a fost eliminată în faza primelor grupe după trei înfrîngeri consecutive. Campionatul European s-a terminat duminică, 28 ianuarie, cu victoria Franței. Întrebat la Radio Top cînd va ajunge România să se bată de la egal la egal cu marile forțe ale handbalului, jucătorul de 40 de ani a declarat: ”Cînd o să avem calmul necesar și stăpînirea de sine ca să gestionăm acțiunile de joc mai liniștit. E o boală națională asta. Sîntem agitați, sîntem panicați, nu sîntem siguri de noi în diferite situații în care ajungem. Avem mereu frică față de greșeală și asta ne costă”. Răzvan a dat ca exemplu atitudinea pe care o au marii jucători, spunînd: ”Eu am văzut la turneul ăsta foarte multe situații în care jucători de top au ales niște soluții fanteziste, cînd era foarte clar că n-au nici o șansă de reușită, dar totuși au decis să facă lucrul ăla. Nu le-a ieșit, s-au întors în apărare fără nicio remușcare, fără să se uite pe bancă ca să primească un feedback negativ, fără ca vreun coleg să le reproșeze ceva. Mie mi s-a părut un lucru care nouă ne lipsește. Ori de cîte ori greșim avem tendința de a ne turna plumb în picioare singuri, și asta vine de la mentalitatea ancestrală”.
Răzvan Gavriloaia a adăugat: ”Lumea este conștientă, de la antrenor pînă la ultimul jucător din teren, că greșeala face parte din joc. În febra jocului, în nebunia aia ai tendința, ai impresia că poți să reușești ceva ce nu ți-a ieșit. Toți înțeleg lucrul ăsta. La noi e altfel. Ceva parcă te împinge să te gîndești că, Doamne, am greșit, că n-am făcut ce trebuie, că acum nu se știe dacă mai joc, dacă mă scoate, dacă nu mă scoate, am colegii, au muncit și eu am greșit. Ne facem procese de conștiință inutile și asta ne trage în jos”.
Spunîndu-i-se că teama de a nu greși apare încă de la echipele de copii și juniori, Răzvan a afirmat: ”Din punctul meu de vedere, rezultatele la nivel de copii și juniori trebuie să fie date de capacitatea de a promova jucători compleți din punct de vedere tehnic la echipe de seniori, nu de rezultatele pe care le scoți cu echipa de juniori”.