În opinia profesorului Marin Barbu, jucătorii români nu reușesc în străinătate fiindcă nu au condiție fizică. Domnul Barbu, în prezent observator de joc la meciurile din Superligă, spune că pe vremea cînd era antrenorul echipei de primă ligă Foresta Suceava făcea antrenamente foarte dure la Cîmpulung Moldovenesc. Într-o intervenție telefonică la Radio Top, întrebat de ce fotbaliștii români nu-și găsesc locul în echipele din campionatele puternice, domnul Barbu a spus: ”Problema se pune la efortul fizic. Noi, românii, cînd plecăm afară nu sîntem pregătiți fizic. Înainte erai chinuit în cantonamente, iar în prezent pentru unii antrenori de la noi acestea sînt lucruri demodate”.
Cînd i s-a spus că doar Dorinel Munteanu mai face cantonamente iarna și vara la munte, la noi în țară, cu antrenamente dure, Marin Barbu a afirmat: ”Dorinel face o figură frumoasă în campionatul nostru cu un buget mic și îl felicit”.
Domnul Barbu a adăugat: ”Referitor la efort, aici e problema. Ai noștri nu mai acceptă, să spunem, efortul la sînge, adică acele cantonamente grele, ca să-ți faci baza”.
Întrebat cum erau cantonamentele pe vremea cînd domnia sa antrena Foresta, Marin Barbu a declarat: ”Cantonamentele de vară și de iarnă le făceam la Cîmpulung și sînt mulți fotbaliști care pot să spună ce antrenamente au <mîncat> cu mine, cu trei antrenamente pe zi, cu 10-12 kilometri de alergare la 7 dimineața, cu alergări în pantă. Să știi că victoriile pe care le-am obținut, cînd am bătut și Rapidul, cînd am făcut egal cu Steaua, cînd am bătut Ceahlăul cu 3-0 la Piatra Neamț, le-am obținut cu pregătirea fizică. Nu poți să spui că aveam niște valori extraordinare, aveam jucători, cum să spun eu, muncitorași. Erau și jucători care știau cu mingea. Pentru că erau antrenați la efort, de aceea după perioada Foresta unii au ajuns la echipe bune: Semeghin la Dinamo, Bălan la Steaua, Șchiopu la Constanța”.
Întrebat pe ce loc era Foresta din punct de vedere al bugetului, profesorul Barbu a spus: ”Pe ultimul loc”.